İşverenlerin interneti kısıtlama hakkı var mı?

Çoğu insan çalıştığı işyerinde kullandığı bilgisayar ile istediği internet sitelerine girememekten ve internet bağlantısının kısıtlanmasından şikayet eder. Çoğu işyerinde kullanılan bilgisayarda; Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarına girmek ya da Live Messenger gibi karşılıklı görüşme programlarının kullanılması yasaktır. Bu durum kuşkusuz çalışanların oldukça kızdığı ve bilgisayarlarını istedikleri gibi kullanamadıklarını söylemelerine neden olur. Ancak bu aşamada; kanuni olarak işyeri sahibinin bilgisayarlar üzerinde kısıtlama hakkının olduğu bilinmelidir.

Öncelikle işyerinde bu tür sorunlar yaşamak istemeyen çalışanların, işe başlarken bir iş sözleşmesi yapılması ve yapılan sözleşmede bu tür yasaklamalara maruz kalmamak istediğini belirtmesi gerekir. Şayet işveren de bu durumu kabul eder ve sözleşme imzalanırsa ancak o zaman çalışanın bu duruma itiraz etme hakkı oluşmaktadır. İşyerinde bulunan tüm bilgisayarın yasal sahibi işveren olduğundan, kendi bilgisayarının nasıl kullanılacağını belirlemek de en doğal hakkıdır.

İşverenler, çalışanlarının sosyal paylaşım sitelerine girerek vakitlerini boşa harcamalarını ve iş verimliliğinin azalmasını engellemek için bilgisayarlarda bazı kısıtlayıcı programlar kullanılmasını isteyebilir. Sonuç olarak bir insanın kendine ait olan bilgisayarlarda hangi programın kullanılacağına karar vermesi hakkında şikayette bulunmak, kuşkusuz hem kanuni olarak hem de sosyal yaşam dinamikleri açısından oldukça yanlış bir tutumdur.

Ancak bu aşamada altının çizilmesinde fayda var ki; hiçbir işveren, çalışanlarının hangi internet sitelerine girdiğini araştırma hakkına sahip değildir. Her ne kadar bilgisayarların sahibi işveren olsa da, mesai saatleri içerisinde çalışanların girdiği siteleri öğrenmek için kişinin izni dışında araştırma yapması mümkün değildir. Şayet işveren çalışanının bilgisi ve onayı olmadan girdiği internet sitelerini öğrenme yoluna giderse, bu durum özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali anlamına gelir ve yasal bir durum ortaya çıkar.

İşverenlerin şirket içerisinde çalışanlarının girdiği siteleri öğrenmek istemesi durumunda bu durumun kesinlikle önceden duyurulması gerekir. Ayrıca bu tür duyuruların ve çalışanların bilgisayarların kontrolüne izin verdiklerine dair beyanlarının, yazılı olarak kağıda dökülmesi gerekir. Böylece iş hukuku açısında değer taşıyan ve olumsuz bir durum oluştuğunda taraflardan birinin yasal hakkını arayabileceği bir belge oluşturulmuş olur.

Bir Cevap Yazın