İmralı Adası nerededir?

Bursa ili sınırları içerisinde kalan ve Karacebey kıyısında yer alan İmralı Adası, günümüzde üzerinde herhangi yerleşim biriminin bulunmadığı bir alandır. Yaklaşık olarak 10 km²’lik alana sahip olan İmralı Adası, Marmara Denizi’ndeki en büyük dördüncü adadır. Susurluk Çayı’na yaklaşık olarak 12 kilometre mesafede yer alan İmralı Adası, coğrafi özellikleri nedeniyle bilinen medeniyet tarihi boyunca özellikle İstanbul için önemli bir ada olmuştur. İmralı Adası, bilhassa 1950-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapmış ve çoğu insan bilmese de, “İstiklal Madalyası” sahibi olan bir siyasetçi olan “Adnan Menderes” ile birlikte anılmıştır. Önce Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Cumhuriyet Halk Partisi sonrasında da Demokrat Parti ile siyaset yapan Adnan Menderes, 16 Eylül 1961 tarihinde İmralı Adası’nda idam edilmiştir.

Türklerin kontrolüne Orhan Bey döneminde geçen İmralı Adası, daha önceki yıllarda Bizans İmparatorluğu’nun yönetimi altında bir adaydı. Orhan Bey’in en önemli komutanlarından biri olan “Emir Ali” tarafından Bizanslılardan alınan İmralı Ada’nın Bizans zamanındaki adı Kalolimnos’tu. Osmanlı İmparatorluğu dönemi boyunca Mudanya’ya bağlı olan İmralı Ada üzerinde günümüzde çoğu insan bilmese de, 20. yüzyıla kadar 3 farklı Rum köyü bulunmaktaydı. Tarihi kayıtlardan bilindiği üzere 1913 yılında İmralı Ada’da toplam 250 hane bulunmaktaydı. İmralı Ada üzerinde yaşayan bu 250 hanelik nüfusa hizmet eden bir okul, üç farklı köyde yer alan toplam üç manastır vardı. İmralı Ada’nın bu dönemde tamamı Rumlardan oluşan nüfusu ise yaklaşık olarak 1.200’dü. Ada halkı olarak tahmin edilebileceği gibi temel geçim kaynağı balıkçılık olan Rumlar ayrıca soğan yetiştirme konusunda da oldukça başarılıydı.

Türkiye tarihinden bahsederken Adnan Menderes’in yani “Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanının idamı” ile sonuçlanan süreç, birçok siyaset tarihçisi olarak “kara leke” olarak nitelendirilmektedir. Ülkemiz tarihinin en önemli olaylarından biri olan Yassıada Yargılamaları sonucunda idam cezası alan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan İmralı Ada’da idam edilmiştir. Tam 29 sene boyunca İmralı Ada’da kaldıktan sonra bu üç ismin naaşları 1990 yılında İstanbul’daki “anıt mezara” defnedilmiştir. 1999 yılına dek İmralı Adası’nda yer alan cezaevinde kalan mahkumlar tarafından üretilen sabun ve konserve ürünler İstanbul’da satılmaktaydı. Ancak 1999 yılında “bölücü terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan” İmralı Adası’na nakledilince, adanın terör örgütü liderine “tahsis edilmesi” ile diğer mahkumlar İmralı Adası’ndan tahliye edilmiştir.

Bir Cevap Yazın