İkiz gebeliklerde beslenme nasıl olmalı?

ikiz gebelikGebelik sürecindeki kadınlar açısından yaşamlarında her şeyin değiştiği gibi, beslenme konusunda da bazı değişimler olmaktadır. Bu dönemde ikiz bebekler ya da çoğul bebekler bekleyen anne adaylarının bu konulara daha fazla dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekir. Bu tür gebeliklerdeki erken doğum riskinin daha yüksek olması nedeniyle buna dikkat edilmelidir. Alınacak önlemler sayesinde erken doğum riskinin azaltılması, iki bebeğin birden annenin metabolizmasında meydana getireceği yük dikkate alınıp, gebeliğin ilerlemesi sağlanmalıdır. Böylece bebeklerin sağlıklı bir şekilde doğması ve gebelikte sorun yaşanmaması mümkün olur.

İkiz gebelik ya da çoğul gebelik durumunda anne adayının vücudunun ekstra besinlere gereksinim duyduğu açıktır. Ancak bu anne adayının yediklerinden iki katı fazla yemesi anlamına gelmemektedir. Beslenmeye alınan kalorilerin hesap edilmesi, yiyeceklerin besleyici özellikleri dikkate alınmalıdır. Bebeklerin gelişimi için gerekli olan proteininin, kansızlığın önüne geçilmesi için demir, enerji sağlayabilmek için karbonhidrat alımı, hem bebeklerdeki hem de annedeki diş ve kemiklerinin desteklenmesi için kalsiyumun alınması, bebeklerdeki nöral tüp defektinin önlenebilmesi için alınacak folik asit oranı daha fazla olmalıdır.

İkiz gebeliklerde anne adaylarının hem kendilerinin, hem de bebeklerinin sağlık durumunun takip edilmesi için, tekil gebeliklerle kıyaslanırsa daha sık doktora gitme ihtiyacı duyarlar. Bu gebelikteki sorunların azaltılmasına, doğuma sorunsuz hazırlanmaya yardımcı olur. Doktorun önerilerine itinayla uyulmalıdır. Bu nedenle ikiz gebeliği bulunan anne adaylarına daha fazla iş düşer. Sorumlulukları bu gebeliklerde iki kat daha fazla olur.

İkiz gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Hamilelik döneminde anne adayları için beslenme kendi sağlıkları için önemli olsa da, beslenme bebeklerin sağlığında da rol oynar. Gebelik sırasında alınması gereken kalsiyum, demir, omega 3 ve folik asit gibi oldukça önemli besin maddeleri vardır. Kan yapımında önemi bulunan demir, ikiz gebelik yaşayanlar tarafından daha fazla alınmalıdır. Anne adayında gebelikte kan hücreleri % 50 ve % 70 oranında artar, bu sürede yeteri kadar demir mutlaka alınmalıdır. Gerekliyse, ikiz gebelik durumunda doktor tarafından demirin alımı tekil gebeliklere göre 2 katına çıkarılır.

Gebelik döneminde omega 3 yağ asidi, bebeklerde beyin ve göz gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu besin maddesini anne adayları doğal beslenmede balıktan, ıspanak, ceviz gibi besinlerden alabilir. Burada önemli olan besinlerin düzenli olarak tüketilmesidir. Beslenmede anne adayı her gün 1-2 tane ceviz, haftalık olarak 2 defa balık ve 2 defa ıspanak tüketsinler.

Kalsiyum bütün gebelikler için önemli bir besin maddesidir. Kalsiyum hem anne adayında diş ve kemiklerinin desteklenmesi için, hem de bebeklerdeki diş ve kemik gelişiminde çok önemlidir. Bebekler annenin yeteri kadar kalsiyum almadığı zaman, zaten kalsiyumsuz kalmaz. Annede olan kalsiyum depolarından kullanır. Fakat bu durum anne adayının hızlı bir şekilde kemik yıkıma uğramasına neden olur. Bu yüzden kalsiyum tüketiminin önemsenmesi gerekir. Bu miktar tekil gebeliklerden daha fazla olmalıdır. Bunda doktorun önerilerine uymak, kalsiyum içeriği zengin olan süt ve süt ürünleri yeteri kadar tüketmek gerekir.

Gebelikteki beslenmede protein de önemli bir besin maddesidir. Protein bebeklerin gelişiminde önemli bir yerdedir. Anne adayının bunu hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarından karşılaması mümkündür. Yeterince kırmızı et, beyaz et, balık ve kuru baklagillerin tüketilmesi gerekir.

İkiz gebeliği olan anne adayının beslenmesinde sıvı tüketimi de daha fazla olmalıdır. Gebelik sürecinde beslenmede besin maddelerinin ve sıvı tüketiminin düzenliliği önemsenmelidir. Gerektiği takdirde, doktor tarafından verilecek vitamin takviyeleri de kullanılabilir. Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Bebeklerin gelişimi iyi takip edilmelidir.

Bir Cevap Yazın