İğdenin faydaları nelerdir?

iğdeAnadolu’nun pek çok bölgesinde yetişen iğde ağacı, bahar geldiği zaman kokulu çiçekleriyle ve unumsu lezzetiyle tüketilecek meyvelere sahiptir. İğdenin meyveleri yaklaşık olarak zeytin büyüklüğü kadardır. Ağacın çiçeklerinin ve meyvelerinin, ciltte oluşan sivilcelere ve akneye, egzama, sindirim bozukluğu ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir. İğde ağacının açan çiçekleri kaynatılıp, ciltteki sorunlu alanlara sürülür. Bunun antiseptik özelliği bulunduğundan, çok kısa sürede iyileştirici etkisi görülebilir. Meyvelerini tüketmek zihin açar ve bağırsak iltihaplarına faydalı olur. Bunun tüketilmesi özellikle ishali kesici etki yapar. Meyvelerin içindeki unumsu içeriği bile suyla karıştırılıp bulamaç haline getirilerek, cilde tatbik edildiğinde mükemmel bir etki gösterir. İğde ağacında çiçekleri ve meyvesine kadar sağlığa faydalı olan için şifalı etkiler bulunmaktadır. Çiçeklerinin açtığı yaz başında, bunları koklanmak bile zihin açıklığına sebep olur. İçeriğinde bulunan vitaminler, organik asitler, tanen, uçan yağ ve flovan glikozitler sağlık açısından olumlu etkilere sebep olur. İğden özellikle meyvesiyle vitaminler açısından zengin bir besindir. Mevsimi geldiğinde bol miktarda iğde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

İğdenin faydaları nedir?

  • İshal kesici etkisi: İğdenin meyvesinin tüketilmesi halinde ishali kesen etki yapar.
  • Vücudu kuvvetlendirici etkisi: İğdenin meyvelerinin balla karıştırılıp macun kıvamına getirilmesi halinde, bunun tüketilmesi, vücudun güç kazanmasını sağlar.
  • İdrar tutamama sorununu giderir: İğdenin meyvelerinin tüketilmesi, özellikle idrar tutamama sorunu olanlara tavsiye edilmektedir.
  • Bağırsak bozukluklarına iyi gelir: Düzenli bir şekilde meyveleri tüketilirse, bağırsakların düzenli çalışmasına faydalı olur. Çiçeklerinin suyun içine kaynatılarak içilmesi, bağırsaklara mülayimlik verecektir.
  • Zihin açıcı etkisi: İğde ağacının çiçeklerinin koklanması zihin açıcı etkiye sebep olur.
  • Egzamalara karşı: İğdenin çiçeklerini kaynatmak ve balla karıştırmakla hazırlanan kür, şifa dağıtmaktadır. Bu tertibin içilmesi egzamaya iyi gelecektir. Bunun yanında meyvelerin içeriğinde olan unumsu madde suyla karıştırılıp cilde sürülür.
  • Öksürüğü kesen etkisi: İğdenin çiçekleri kaynatılıp, balla karıştırılırsa, öksürüğü kesen etkisini gösterir.
  • İğdenin meyvelerinin kabızlık etkisi bulunmaktadır: Meyveleri çok fazla miktarda tüketilirse, kabızlığa sebep olabilir. Buna engel olabilmek için, 1 çay bardağı ballı şerbet hazırlanıp içilmelidir.

İğde ağacı karasal iklimin olduğu bölgelerde daha fazla yetişir. İğdenin kültür bitkisi olarak kuş iğdesi denen türü tüketilmektedir. Latince adı elaeagnus angustifolia olarak adlandırılan iğde, sarı ve kahverengi arasındaki rengi bulunan meyveleri, hoş kokulu çiçekleriyle insanı rahatlatıcı bir etkisiyle daha fazla tüketilmesi gerekli olan şifalı bitkiler arasındadır. İçeriği C vitamini açısından zengin olan meyvenin, bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmaz.

Bir Cevap Yazın