Hipermetrop nedir?

Hipermetrop, halk arasında yakını görememe sorunu olarak bilinmektedir. Genel olarak kalıtsal olan bir göz rahatsızlığıdır. İnsanların yaşları ilerledikçe, uyum sorunu yaşanmasından dolayı, uzak ve yakını görememe sorunu ortaya çıkmaktadır. Bunun neticesinde, göz zorlandığı için sulanma ve ağrı gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Çok ağır hipermetroplar her yaş döneminde uzağı da yakını da oldukça az görürler.

Hipermetrop rahatsızlığı, genellikle iki gözde birden oluşmaktadır. Bazı durumlarda bu, sadece tek gözde de oluşabilmektedir. Hipermetrop rahatsızlığının, özellikle çocukluk döneminde tespit edilmesi hastalığın gelişimi açısından oldukça önemlidir.  Hipermetrop sorunu erken teşhis edilmez ve tedavisi yapılmazsa, göz tembelliği olarak bilinen sorun ortaya çıkar. Hipermetrop rahatsızlığının erken teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması, çocuklar için oldukça önemli bir konudur. Teşhis edildiğinde, göz numaraları saptanarak her iki göz arasında farklı dereceler oluşmuşsa, daha zayıf olan göz için egzersiz çalışmaları yapılmalıdır. Her halükarda, çocukların görme sorunu olsun veya olmasın, 2 yaşına geldiğinde mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmeleri çok önemlidir. Bunun yanı sıra, ailede genetik olarak var olan bir göz hastalığı varsa, anne ve baba yüksek derecede gözlük kullanıyorlarsa, çocuklarda yapılacak olan normal muayeneler göz sağlıkları açısından daha erken dönemlerde yapılmalıdır.

Hipermetrop rahatsızlıklarının tedavisinde, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavi yöntemleri kullanılabiliyor. Gözlüklerde, hipermetrop için görüntü arkadan öne doğru toplanmaya çalışıldığından, kenarları ince ortası kalın olan mercekler kullanılıyor. Kullanılacak olan kontakt lenslerin de aynı özelliklerde olması gerekiyor. Son dönemlerde, hipermetrop tedavilerinde lazer yönteminin başarı oranı %90 civarındadır. Ayrıca, ağır sayılabilecek 6-7 derecesindeki rahatsızlıklar da bu yöntemle tedavi edilebilir duruma geldi. Lazerle hipermetrop tedavisinde, hastalar hiçbir acı ve ağrı hissetmedikleri gibi, yalnızca ışığın gözlerine geldiğini görüyorlar. Başarı oranları da oldukça yüksek.

Bir Cevap Yazın