Havai fişek nedir?

havai fisekHavai fişek; bir tür piroteknik aygıttır. Yani, havai fişek, etkisini göstermesi için bir başka maddeye, makineye, vb. ihtiyaç duyan; kimyasal reaksiyona girdiğinde ısı, ışık, gaz gibi bir çıktı üreten bir malzemedir.

Havai fişek gösterileri büyük- küçük; genç- yaşlı herkesin severek izlediği, seyri esnasında coşku ve neşe hissettiği, oldukça etkileyici ve görkemli gösterilerdir. Kutlamaların adeta olmazsa olmazlarıdırlar. Birçok türü olmakla birlikte, havai fişeklerin ortak özelliği ışık , ses ve duman eşliğinde havada hareket ediyor olmalarıdır.

Günümüzde tüm cazibesi ile popülaritesini devam ettiren havai fişekler, aslında oldukça eski bir geçmişe sahiptirler. Havai fişeğin, 2000 kadar yıl önce Çinliler tarafından keşfedildiği bilinmektedir. Bu ilkel versiyonunda havai fişeğin, bambu çubuklara yerleştirilmiş, odun kömürü, kükürt ve güherçile (potasyum bileşiği) karışımından ibaret olduğu söylenmektedir.

Havai fişek; “yıldız” adı ile anılan, yandığında parlak ışık üreten kimyasalların bileşimi olan bir maddedir. Bu yıldızların içeriğini oluşturan kimyasalları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yakıt: Yıldızların yanmasını sağlayan maddedir.
  • Oksitler: Oksijen üretimi ile yanmanın daha kolay ve güçlü olmasını temin ederler.
  • Renk: Kimyasal maddelerce oluşturulur.
  • Tutkal: Yıldızların içeriğindeki birden fazla kimyasalın birarada olmasını temin eder.
  • Klor verici: Oluşan alevin gücünü ve görkemini artırır.

Havai fişekler genelde kırmızı, yeşil, turuncu, sarı, kırmızı, mor gibi göz alıcı renklerin gökyüzünün oluşturduğu siyah fonda muhteşem bir görsel ziyafet oluşturması şeklinde kendilerini gösterirler. Dünyanın her yerinde, gösterilerin, kutlamaların en çok tercih edilen görsel şov malzemesi olan havai fişekler, tüm bu cazibelerinin yanısıra bazı riskleri de barındırmaktadırlar.  Sonuç olarak bir patlayıcı madde olduğundan, herhangi bir patlayıcıdan daha az tehlikeli olduğu düşünülmemeli, havai fişek kullanımları kesinlikle işin ehli olan kişilerce ve/ veya onların gözetiminde, konuyla ilgili mevzuata  uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.

Bir Cevap Yazın