Hatay’ın tarihi yerleri neresidir?

Hatay, binlerce yıllık köklü tarihi, mistik yapıları, yüzlerce çeşit endemik yemeğe sahip olan zengin mutfağı ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir.
hhh
1- Harbiye (Defne)
Harbiye, Hatay il merkezine 7 km. uzaklıkta olup, Yayladağı ilçesi üzerinden Suriye ile Ortadoğu’ya bağlayan E-91 karayolu üzerinde bulunmaktadır. Suriye hududuna 55 km mesafede bulunmaktadır. Harbiye 1939 yılında kurulmuş bir beldedir. Ayrıca Harbiye, tarihi Daphne olarak ismini bütün dünyaya duyurmuştur. Harbiye Ortadoğu’yu Türkiye’ye bağlayan yol üstünde yer aldığından bu ülkelerden gelen turistlerin hem uğrak yeri, ve hem de konaklama ve eğlence yeridir. Her tarafı yeşillik ve bol sular ile kaplıdır.

2- Trajan Su Kemerleri: Roma İmparatoru Trajan tarafından II. yüzyılda Harbiye’den (Daphne) kente su getirilmesi amacıyla yaptırılmıştır. 9 km. uzunluğuna sahip olan bu kemerlerin bir bölümü hala ayaktadır. Bir kısmı Antakya –Harbiye arasında, bir kısmı da Antakya Devlet Hastanesi yakınında bulunmaktadır. Memekli Köprü olarak da bilinmektedir.

3- Kaya Mezarı ve Beşikli Mağara: Titus tünelininin yakınında olup yolu tünelin girişinden ayrılmaktadır. Geniş alana yayılmış olan mezarlık, kayalık yamaçlara oyularak yapılmıştır. Mezarlarda Romalılara ait olan12 adet Kral mezarı bulunmaktadır. Kral ailesine ait mezarların yanı sıra halka ait olan mezarlarda bulunmaktadır. Nekrepolun yukarısında o dönemde resmi daire olarak kullanılmış olan çalışma odalarının kalıntıları vardır.

4- Demirkapı: Şehir surlarındaki 4 kapıdan en büyüğü olan bu kapıya, Halep kapısı da denilmektedir. 6. yüzyılda Justinianus döneminde sellerin akışını kontrol etmek için yapılmıştır. Günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

5- Antakya Mozaik Müzesi. Hatay’da görmeniz gereken ilk yer dünyaca ünlü müzedir.

6- Antakya Cam Müzesi: Hatay’ın diğer önemli müzelerindendir.

Vespasianus ve Titus Tüneli: Roma döneminden kalmış olan Vespasianus ve Titus Tüneli insan eliyle tamamlanmış ve tünel haline getirilmiş bir doğal yarıktır. Vespasianus zamanında dağ delinerek bir tünel açılması kararlaştırıl olan bu tünel Titus zamanında tamamlanmıştır. Bu Tünel Samandağ’da bulunmakta olup 130 metre uzunluğa sahiptir. Eşsiz bir doğa harikası olan Titus Tüneli’ni tam bir alın teriyle yapılmıştır.

7- Uzun Çarşı: Hatay’ın turistik mekanlarının başında gelen Hatay Uzun Çarşı hem geleneksel el sanatlarını görebileceğiniz, hem hediyelik eşya alabileceğiniz bir çarşıdır.

8- Habibi Neccar Camii: Hatay’ın tarihi eserlerinden biri olan Habibi Neccar Camii son derece etkileyici bir efsaneye de sahip olup Kurtuluş Caddesi ile Kemalpaşa Caddesi kavşağında bulunmaktadır. Adını M.S. 40’lı yıllarda yaşamış olan Hz. İsa’nın ilk havarilerine inanan bir Antakyalıdan almıştır.

9- Musa Ağacı: Hatay’ın en popüler turist duraklarından biri olan Musa Ağacı yaklaşık 3 bin yaşındaki efsanevi bir ağaçtır. Musa’nın asası olduğuna inanılan bu muhteşem ağaç yerli yabancı binlerce turistin ilgisini çekmektedir.

10- Darbısak Kalesi: Hatay’ın geçmişinden günümüze kadar kalabilmiş olan Darb-ı Sak Kalesi, yüksek bir tepede konuşlanmış ve son derece harika bir manzaraya sahip olan bir kaledir. Kırıkhan-Hassa yolu üzerindeki kale, üçgene yakın şekilde olan bir taş duvarla çevrilmiştir.

11- Koz Kalesi: Hatay’ın tarihi eserlerinden biri olan Koz Kalesi, Altınözü ilçe merkezi sınırlarında bulunmaktadır. Kalenin Antakya Prensliği döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Bunun dışında tarihiyle ilgili çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Kale, özellikle Bizans ve Haçlılar tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Ancak 1268 yılında Baybars tarafından alındıktan sonra önemini tamamen kaybetmiştir.

12- St. Pierre Kilisesi: Hangi tarihte yapıldığına dait kesin bir bilgiye sahip olmadığımız St. Pierre Kilisesi, Hatay’da Asi Nehri’nin batısında, Reyhanlı yolu üzerinde bulunmaktadır. Şehrin tarihi bütün gerçekliğini ortaya koyan St. Pierre Kilisesi, yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turistin büyük ilgisini çekmektedir. Bir mağaradan meydana gelen kilise, 13 metre derinliğinde ve 7 metre yüksekliğindedir. Kilise önceden doğal bir mağara olup, eklemelerle Kiliseye dönüştürülmüştür. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan St.Pierre (Aziz Petros) Hatay’a M.S. 29-40 tarihleri arasında gelmiş ve burada Hıristiyanlığı yaymaya çalışmış. İlk dini toplantının yapılmış olduğu bu kilisede cemaat ilk defa Hıristiyan adını almıştır. Hıristiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinmektedir.

1963 yılında bu kilise Papa VI. Paul tarafından Hıristiyanlar için Hac yeri olarak ilan edilmiştir. Her yıl 29 Haziran’da Katolik Kilisesi tarafından burada bir ayin düzenlenmektedir.

13- Haron Kabartmaları: St. Pierre Kilisesi’nin 200 metre kuzeyinde yer alan bu kabartmalar, kayalara oyulmuş dev bir büstle dikkat çekmektedir. Büst, başında örtüsü bulunan tamamlanmamış bir kadın portresini andırmaktadır. Kabartma I. asırda, Antiochus zamanında bir veba salgını sırasında yapılmıştır.

Bir Cevap Yazın