Hareketsizlik öldürüyor mu?

İnsanların teknolojiyle beraber daha az hareket ettikleri bir dünya ortaya çıkıyor. Eskiden olsa en azından fatura ödemek için yürüdü ama, şimdi onu bile internet üzerinden veya bankamıza otomatik ödeme talimatı vererek, yaptırıyoruz. Ancak bunların insan sağlığına zarar verdiğini söylemeliyim. Hele ki birde işiniz bürolarda geçiyorsa, o zaman tehlike altındasınız. Yapılan araştırmalara göre hareketsizlik nedeniyle yılda 3,2 milyon kişi dünya üzerinde ölüyor. Bunları yapılan araştırmalardan elde edilen sonuç olarak veriyorum ve gerçeklik payı çok büyük. Bugün hastalıkların artmasının sebebi, hem yiyecekleri sağlıksız olması, hem de insanların az hareket etmeye başlaması geliyor.hareketsizlik_olduruyor_h31458

Özellikle ofislerde çalışan kişiler büyük risk altındalar. Hem yoğun stres ile çalışmış olmaları, hem de hareketsiz kalarak gün içerisinde aynı hareketleri sürekli olarak tekrarlamaları, kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Ülkemizde hizmet sektöründe çalışanların sayısının her geçen zaman biraz daha arttığını söylemek durumundayım. 2012’den 2014 senesine kadar bu artış, yüzde 8 civarlarında. Bu demek oluyor ki giderek daha da hareketsiz kalan insanlar ortaya çıkıyor. Kalp ve damar hastalıklarından, şeker ve kansere kadar birçok hastalığın sebebi olarak meydana çıkmaya başlayan hareketsizlik, çalışma şeklimizden kaynaklanıyor.

Ne yapmak gerekiyor?

İş yerinizde mola verdiğinizde sigara içerek sağlığınızı daha da riske atmak yerine, yürüyüş molası yaparak hareket etmeniz gerekiyor. Bugün hareketin bilincinde olan firmalar, kendi ofislerinde spor malzemeleri bulunduruyorlar. Bu şekilde çalışanların performansına artı etki ediyorlar. Hareketsiz kalan insanın dikkat ve çalışma performansı, motivasyonun da düşmeler meydana gelir. Buda hataların daha çok yapılması demek. Bunları aşmak için spor ve egzersiz hareketlerine dikkat etmek gerekir.  Asansörleri kullanmamanızda fayda var. sigarayı da bırakmanız gerekir. Sağlıklı bir hayat için harekette bereket vardır sloganını unutmayın!

Bir Cevap Yazın