Hacamat nedir?

hacamat re

Hacamat kelime manası olarak emmek, normal formuna getirmek anlamına gelmekle Arapça kökenli bir kelimedir. Toplumda kullanılan diğer bir ifade ile kirli kan aldırma işlemine denir. Cam kupalarla ve son zamanda çıkan bazı aletlerle alınmaktadır.

Hacamat, vücutta kirlenmiş olan kanın kılcal damarlardan cam kupalar yardımı ile vakum yoluyla alınma işlemine denilmektedir. Tarihi çok eskiye dayanan bir tedavi yöntemi olarak kullanılan bu yöntem zamanımızda pek bilinmemekle beraber dünyanın bazı ilkelerinde özellikle İslam ülkelerinde kullanılmamaktadır. Özellikle Peygamber efendimiz (SAV) tarafından birçok hadislerle tavsiye edilen bu tedavi yöntemi, insanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekle birçok hastalığa karşı insanı korumaktadır. Bizzat Peygamber efendimizin (SAV) zehirlendiği vakit hacamat yaptırdığı ve diğer farklı zamanlarda hastalandığı durumlarda yaptırdığı rivayet edilmiştir. Özellikle kafadan kulak arkasından ve sırttan yaptırdığı rivayet edilmektedir.

Hacamat, vücudun birçok yerinden yapılabilmektedir. Özellikle kılcal damarların geçtiği yerlerden yapılmaktadır. Şunu bilmek gerekir ki bu işi her insana yaptırmamak gerekir. Çünkü bilmeyen birisi yaptığı zaman yanlışlıkla bazı damarları kesip hayati tehlikeye sokabilmekle beraber hijyene dikkat edilmemesi durumunda daha ciddi hastalıklara sebep olunabilir.

Hacamat işlemi için,  vücudun belli bir yerinden kirli kanı alırken yapılacak işlem şöyledir:  ilk önce bardaklar hazırlanarak içine ispirto veya kağıt yakılarak vücudun kılcal damarların geçtiği yere bırakılarak vakumlanır. 5-10 dakika bekledikten sonra kirli kan bir yere toplanmış olur. Daha sonra bu vakumlanan bardak çıkartılır. Vakumlu olan bölge steril olarak olacak şekilde jilet ile veya neşterle dikkatlice kesikler atılır. Daha sonra tekrar bu kesilen yere bardak içine ateş vererek aynı yere konulur. Böylece kirli kan bardağa çekilmiş olur. Bu uygulama da, aynı yere 1-2 defa daha yapılabilir. Çıkan kanın oranına göre bir defa da yeterli olabilir. Çıkan kan kesilinceye kadar beklenmesi uygundur. Kanın kesildiğini, kanın pıhtılaşması ile anlaşılır.

Hacamat yaptırmak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli hususlardan birisi, hacamat yaptırmadan önce 6 veya 12 saat kadar hiçbir şey yenilip içilmemesidir. Özellikle 1-2 gün önceden hayvansal gıdaların (özellikle et) yenilmemesi önerilmektedir. Hacamat işlemi yaptıktan sonra da 1 saat boyunca hiçbir şey yenilenmesi, 1 saat sonra da bir şeyler yenilmesi gerekir. Fakat bir gün boyunca hayvansal gıdalar hiçbir şekilde yenilemesi gereklidir. Çünkü yapılan işlemin tesir edebilmesi için bunlar gereklidir. Yoksa yaptığınız hacamatın herhangi bir faydasını göremezsiniz.

Peygamber efendimizin hadislerine göre, hacamatın haftanın 5 günü yaptırmak en uygundur. Bunlardan çarşamba ve cumartesi günleri yaptırmak uygun olmadığı rivayet edilmiştir. Hadislerde tavsiye edilen günler ise hicri olarak her ayın 15’inden sonra ki günlerde yaptırmak daha uygun olduğudur. Özellikle tek günlerde ( ayın 17-19-21 gibi) yaptırmak daha şifalı olacağı bildirmektedir.

Hacamat 1400 yıldır islami toplumlarda çok kullanılan bir tedavi yöntemidir. Özellikle bir ibadet olarak yani sünnette olduğu için yapılmaktadır. Son zamanlarda unutulmaya yüz tutan bu tedavi yöntemi asrımızda hastalıkların çoğalmasından dolayı tekrardan revaç bulmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalarda bu tedavi yöntemini birçok faydaları olduğu tespit edilmesine rağmen sadece bazı Avrupa ülkelerinde, özellikle Arap dünyasında, Malezya’da ve Çin’de de uygulanan bir tedavi yöntemidir.  Ülkemizde ise son yıllarda insanlar, alternatif tıp olarak bitkisel tedaviye yöneldiği gibi, bu tedavi yöntemine de yönelmektedirler.

Bir Cevap Yazın