Güneşten korunma yolları

Güneşten korunma

Yalnızca deniz kıyısı ve plajlarda değil açık havaya çıktığınız sürece güneşten korunmanız gerekmektedir. Özellikle yaz mevsiminde direk güneş ışınlarına maruz kalmasanız bile yansıyan ışınlar size zarar verebilir. Özellikle açık havada fazla kalıyorsanız aşağıdaki önlemleri almalı ve mevsim ne olursa olsun güneşten korunmayı ihmal etmemelisiniz.

  • Ultraviyole ışınlarının en güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya ve açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca sınırlandırmaya özen gösterin.
  • En az 30 koruma faktörlü bir güneş koruyucu tercih edin. Koruyucunuzu her saatlerde bir yenileyin. Terleme ya da yüzme sonrasında güneşten koruyucunuzu tekrar sürün.
  • Güneş koruyucularının etkinliği SPF olarak adlandırılan bir faktörle ölçülmektedir. Kullanacağınız güneş koruyucunun en az 30 faktörlü olmasına dikkat edin. Ancak SPF’nin sadece UVB ışınlarına karşı korumayı ölçtüğü unutulmamalıdır. Kullanacağınız güneş koruyucunun deri yaşlanmasında, güneş yanıklarında ve kanser oluşumunda etkili olan UVA’ya karşı da etkili olabilmesi için en az 30 SPF faktörlü olması yanında parsol, mexoryl, titaniumdioksid ve zinc oksid gibi maddeleri içermesi önemli.
  • Suyun verdiği serinlik hissi sizi aldatmasın. Çünkü güneş ışınları zararlı etkilerini su içinde bile gösterebiliryor. Dolayısıyla korunmasız bir şekilde suda bulunmamaya dikkat edin.
  • Açık havada, sıkı dokunmuş, kol ve bacaklarınızı kapatan uzun giysileri tercih edin.
  • Güneş kenarlı, enseyi ve kulaklarınızı da koruyacak özellikteki şapkaları kullanın. Katarakt oluşma riskini azltmak için UV korumalı güneş gözlüklarinden yararlanın.
  • Güneş cilt üzerindeki harabiyetin çoğu 18 yaşına kadar geliştiğinden çocuğunuzun cildini korumak için küçük yaşlardan itibaren güneş koruyucu kullanmasına özen gösterin.

Bir Cevap Yazın