Güneş lekeleri nasıl geçer?

güneş lekeleri nasıl geçerYaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin zararlı etkilerine yoğun bir biçimde ve düzenli periyotlarla maruz kalan cilt yüzeyinde oluşan güneş lekeleri, görsel açıdan kötü bir görünüm oluşturmanın ötesinde sağlık açısından da ciddi sorunlara neden olabilme potansiyeline sahiptir. Genetik etkenlerin son derece büyük bir neden olduğu güneş lekelerinin ayrıca hamilelik döneminde atağa geçmesi veya kullanılan bazı doğum kontrol ilaçları nedeniyle daha da artması söz konusu olabilir. Özellikle “melazma” denen yüz bölgesindeki güneş lekeleri; alın, yanak, dudak ve göz çevresi, gerdan, çenede geniş alanları kaplayabilir. Uzman bir hekim tarafından yürütülen kapsamlı tedaviler olmadan kendi kendine düzelmesi pek de mümkün olmayan cilt problemlerinden olan güneş lekeleri, modern tıbbın gelişmiş imkanlarından faydalanılarak tedavi edilse dahi kısa ve uzun vadede nüksedebilme özelliğine de sahiptir. Güneş lekelerinden kurtulmak için mekanik ve kimyasal pek çok farklı yöntem bulunduğu gibi, gelişen teknoloji sayesinde lazer ışınlarından faydalanılarak yürütülen yüzey soyma uygulamaları da kullanılmaktadır. Tercih edilen tedavi her ne olursa olsun tedavi öncesinde muhakkak uzman bir doktora danışılması ve tedavi sürecinin de doktor kontrolünde yapılması, belki de dikkat edilmesi gereken en önemli konudur.

Epilepsi ilaçlarından kullanılan antibiyotiklere ve doğum kontrol ilaçlarına birçok farklı kimyasal maddenin güneş lekelerinin oluşumunu tetiklediğine yönelik araştırmalar bulunmaktadır. Cildin sağlıklı bir biçimde yenileme işlemlerini devam ettirebilmesi için vitaminlere ihtiyaç duyulduğu herkes tarafından bilinse de, ağızdan alınan vitaminlerin haricinde A, E ve C gibi vitamin türlerinin doğrudan cilde uygulanması da mümkündür. Antioksidan özelliğe sahip olan gerçek anlamda “organik” kremlerle birlikte vitaminlerin haricen kullanılması güneş lekelerinin oluşumunu fark edilir derecede azaltabilir. B3 Vitamininin güneş ışınları sebebiyle oluşan lekelerin etkisini azaltmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir. Leke giderici ve renk açısı olarak kullanılan; Kojik asit, Arbutin, Hidrokinon, Retinoik asit, Laktik asit ve Pirüvik asit gibi birçok maddenin “uzman kişiler tarafından” kullanımı da güneş lekelerinin biran önce geçmesini isteyenlere çözüm sunabilir. Ancak gerek kimyasal soyma ve renk açma işlemleri gerekse de lazer uygulamaları olsun, güneş lekelerinden kurtulmak için uygulanamam tüm yöntemlerin uzman kişiler tarafından yürütülmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

Son yıllarda güneş lekesi tedavisinde kullanılan ve son derece olumlu sonuçlar da alınabilen yöntemlerin başında gelen “kimyasal peeling” de soruna memnun edici bir düzeyde çözüm üretebilir. Melanin pigmentlerinin azaltılması için derinin soyulmasını sağlayan bu tür uygulamalarda Glikolik asit ve Triklorasetik asit gibi maddeler kullanılır. Bunlar dışında IPL (Intense Pulse Light), Dermabrazyon ve Kriyoterapi gibi uygulamalarla da güneş lekelerinden kurtulmak mümkün olabilmektedir.

Bir Cevap Yazın