Fez şehrinde gezilecek yerler nelerdir?

fezFez şehri Akdeniz ve Atlantik okyanusuna kıyısı olan Fas’taki üçüncü büyük şehirdir. Geçmişte Fas krallığına başkentlik yapan bu şehir, Orta Çağ döneminden bugüne kadar gelen bozulmayan İslami şehirlerinden birisidir. Şehrin kuruluşu 9. yüzyılda İdrisiler hanedanına kadar inmekte ve aynı zamanda Osmanlı himayesinde kalmış olan bir şehirdir. Fez şehri Osmanlılar zamanında Kuzey Afrika bölgesinde ilerlediğimiz en uç yerleşim yeri olarak dikkat çekmektedir. Tarihte bir dönem Fransızların işgalinde de kalan Fez şehri, ayrıca dünyanın en eski üniversitesine de ev sahipliği yapmaktadır.

Halen 9. yüzyılda Arapların kurduğu eski şehir olarak kabul edilen Fes el-Bali, 600 yıllık geçmişi ile Fes el-Jedid, Fransızların işgal döneminde kurulmuş olan Fes el-Badi olarak üç bölümden oluşmaktadır.  Eski kent denen Fes el-Bali, Endülüs Emevileri İslam mimarisi ile el sanatlarını günümüze kadar taşımıştır. Dönemin en ünlü filozofları, şairleri, tarihçileri ve bilginlerini yetiştirmiştir. Geçmiş dönem kültürlerini hala yansıtan bu bölge, oldukça önemli tarihi eserlere sahiptir. Bu bölgede gezdiğinizde 9.12. ve 16. Yüzyıldan kalan eserleri görme şansınız bulunmaktadır. Şehrin içine Bab-ül Celud (Mavi Kapı) kapısından girip, rahatça gezebilirsiniz. Araçların giriş yapamadığı 9700 sokaktan oluşan bölgede eşekler ve atlar aracılığıyla gezmeniz gerekecek. Bu bölgedeki en önemli yapının ünlü bilginlerin yetişmiş olduğu 9. yüzyılda yapılan ve dünyanın en eski üniversitesi olan, Karavayyin Üniversitesi ile camisi olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin alt tarafından geçen nehri görmeseniz bile, burada gezerken sıkça köprüleri göreceksiniz.

Fez ülkenin kültürel ve dini miraslarının korunması açısından oldukça önemlidir. UNESCO Dünya Mirasları listesine 1981 yılında alınmış olan Fes şehri, özellikle kültürel açıdan oldukça önemli bir bölgedir. Eski evlerin restore edilip riad adı verilen konaklara çevrilmiş olduğu bu şehirde gezerken sizlerde oldukça etkilenecek, şehrin havasına hayran kalacaksınız. Kış aylarında oldukça yağış alan Fez şehri, yaz aylarında da sıcak olduğundan, en güzel bahar aylarında rahat gezilebilir. Bu şehre gittiğinizde gezebileceğiniz önemli yerleri değerlendirirsek;

JARDİN JNAN SBİL: Taş duvarların arasında kalmış olan doğal bir güzelliktir burası. Bitki örtüsündeki mükemmel görünümden sizlerde etkileneceksiniz. Burası Pazartesi günleri dışında her gün açıktır. Bu bahçede dinlenme imkânını elde edeceksiniz. İçinde bulunan göl ve çeşmeler ile su kanalları doğayla adeta bütünleşmiş bir görünümdedir.

MEDİNA BÖLGESİ- ESKİ ŞEHİR: Burası 14 ayrı kemerli yapıdan giriş yapılan bir bölgedir. En güzel kapısı türkuaz çinilerle kaplanmış olan Bab Boujloud şehrin adeta simgesi haline gelmiştir. Mozaik işlemeleri ile dikkat çekici olan kapı tüm zarafetiyle gelenleri karşılamaktadır. Bölgede orta kısımda eskiden medrese olarak kullanılan, 1963 yılında camiye çevrilmiş olan El Qaraouiyyine camisi bulunmaktadır. Bu eser 859 yılında Fatıma al-fıhri tarafından yaptırılmıştır. Burada her birisi ayrı bir meslek erbabına ayrılmış dar sokaklarda dolaşmaktan keyif alabilirsiniz. Araçların giremediği bu sokaklar, adeta bir labirenti andırmaktadır. Boyacılar, deri tabakhaneleri, halıcılar gibi bazı meslekler bu bölgede toplanmıştır.  Meydanda olan Molla İdris Türbesi çinilerle bezenmiştir. Maroc tarzı olan kemerleri bulunan bu yapıyı görmelisiniz.

KARAVAYYİN ÜNİVERSİTESİ VE CAMİİ: Dünyadaki ilk üniversite olan binada sayısız bilgin, şair ve âlim yetişmiştir. 9. Yüzyılda inşa edilen bina, şehri gezenlerin görmesi gereken bir yerdir. Camisine sadece Müslümanlar alınmaktadır. Kadınlar ise pantolonla içeriye giremez.

BOU İNANİA MEDRESESİ: 1357 yılında inşa edilen medrese, Müslüman olmayan kişilerinde girebildiği İslam eserlerinden birisidir. Medina bölgesindeki bina, tasarımıyla ve işçiliğiyle oldukça dikkat çekicidir. Ahşap üzerine işçiliği mükemmel güzelliktedir.

MOULAY IDRİSS TÜRBESİ II: Fez şehrini kuranın türbesi olan bu yapı, şehre gelenlerin ilgi odağıdır. Müslüman olmayanların sadece dışarıdan resim çektiği, Müslümanların ise içeriye girebildiği bir yerdir.

CHOUARA TABAKHANELERİ: Şehirde bulunan geleneksel deri işleme yerlerinden biri olan tabakhane şehirdeki en büyüklerden birisidir. Orta Çağ teknikleriyle işlenen derilerin yapım aşamalarını burada görebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın