Evde cevizli baklava nasıl yapılır?

Yemek tarifi yazılarımıza devam ediyoruz. Bugün cevizli baklavanın nasıl yapılacağını öğreneceğiz. Baklava Türk mutfağının en çok tüketilen tatlılarındandır. Baklavayı birçok millet kendi üstüne sahiplenmiştir fakat kökeni Türklere dayanır. Değişik illerimizde baklava için açılmış dükkanlar da mevcuttur. Peki bu nefis tatlı evde nasıl yapılır? Malzemeleri nelerdir? Gelin hep birlikte evde cevizli baklava yapımını öğrenelim.

baklava

Baklava içinin malzemeleri

  • 250 gram ceviz ( dövülmüş)

Baklava hamuru malzemeleri

  • 4 su bardağı ( yaklaşık 1 kilo) un
  • 100 gram kadar tereyağı
  • 1 tane yumurta
  • 1 su bardağı dolusu süt ( ılık)
  • 1 paket kabartma tozu

Hamuru açmak için malzemeler

  • 150 gram kadar tereyağı
  • Yarım kilo kadar buğday nişastası ( 2 su bardağı dolusu)

Baklavanın şerbet malzemeleri

  • Yarım sıkılmış limon suyu
  • 1 litre ( 4 su bardağı) su
  • Tam dolu 5 su bardağı toz şeker

Tarif:

Cevizli baklavamızın tarifine başlayalım. Geniş, ellerimizin rahat sığacağı büyüklükte bir kabın içine 4 su bardağı (1 kilo civarı) unu döküyoruz. Ocağımıza geçip 100 gram tereyağımızı eritiyoruz. Unun üstüne koyuyoruz. 1 paket kabartma tozunu da kabın üstünde gezdiriyoruz. Kaba bir tane yumurta kırıyoruz. Önceden ocakta ısıttığımız ılık sütümüzü de kaba boşalttıktan sonra başlıyoruz yoğurmaya. Kulak memesi denen klasik hamurişi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bittikten sonra üstünü örtüp 15 dakika kadar dinlenmeye alıyoruz.

Baklava hamurumuz 15 dakika dinlendikten sonra hamuru 3 eşit parçaya bölüyoruz. Bu 3 parçanın her birini 16 tane parçaya ayırıyoruz ( toplamda 48 parça eşit hamur elde edeceğiz). Bir 5-10 dakika kadar da bu parçaları dinlendiriyoruz. Parçalar dinlendikten sonra temiz ve düz bir alan buluyoruz. Sonra küçük parçalardan birini alıyoruz ve yemek tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açıyoruz. Sonra bir diğer parçayı alıyoruz ve onu da bu şekilde merdane ile açıyoruz. İlk parçanın üzerine bolca nişasta atıyoruz. Sonra ikinci parçayı alıyoruz ilk parçanın üstüne koyuyoruz. 16. parçaya gelene kadar bu şekilde devam ediyoruz. Son katmana gelince sakın nişasta atmayın. Bu üst üste gelmiş 16 parçayı merdane ile fırın tepsimizin boyutunda açıyoruz. Fırını bir güzel yağlıyoruz. İlk 16 parçalık açılmış grubu tepsiye yayıyoruz. Yaydığımız ilk grubun üstüne cevizin yarısı kadarını döküyoruz. Bu işlemden sonra kalan 2 grubu da aynı şekilde açıp bir 16 parçalık grubu ilk tepsiye yerleştirdiğimiz, üstüne ceviz döktüğümüz 16 parçalık grubun üstüne koyuyoruz. Kafanız biraz karışmış olabilir. Yani şu an tepside 16 parçadan oluşmuş iki tane grup var. Bu grupların arasında da cevizin yarısı var. Toplamda tepside 32 parçadan oluşmuş hamurumuz var.

Tepside olan ikinci 16′ lık hamurun üstüne de cevizin kalan kısmını dökün. Elimizde bir grup 16′ lık hamur daha kaldı. Bu hamuru da son olarak tepsinin en üstüne yayın. 48 parçalık baklavamız tamamlandı. Şimdi hamurumuzu pişirmeden önce baklava şeklinde dilimler halinde kesiyoruz. Ocağımızı yakıyoruz ve 150 gram tereyağını bir güzel kızdırıyoruz. Sonra hemen baklavanın üstünde gezdiriyoruz.

Fırınımızı 200C’ ye ayarlayıp tepsimizi fırına veriyoruz. Kızarana kadar pişmesini bekliyoruz. Elimizi yakmadan tepsiyi fırından çıkarıp soğuk bir yere alıyoruz ( dolaba koymayın arıza çıkarabilir, üstünü kapatıp balkona alabilirsiniz) . Baklava soğurken biz de şimdi şerbetimizi hazırlıyoruz.

Şerbeti için bir tencerenin içine şekerimizi ve suyumuzu döküyoruz. Güzelce kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra içine bir de yarım sıkılmış limon suyunu döküyoruz. Bir defa daha kaynatıyoruz. Şerbet biraz ılıyınca baklava soğumuş olur. Şerbeti baklavanın üstünde gezdiriyoruz. Şerbet ve baklava tamamen soğuyunca artık buzdolabına alabiliriz. Buzdolabında 1 gün, acelemiz yoksa 2 gün dinlendiriyoruz. Fıstıklı baklavamız servise hazırdır. Afiyet olsun.

Tarifimizin sonuna geldik. Sorularınızı ve görüşlerinizi yorum bölümünden iletirseniz mutluluk duyarız. Yeme-içme bölümününden bu kadar. Takipte kalın.

Bir Cevap Yazın