Erkeklik hormonu az salgılanırsa ne olur?

erkeklik hormonuErkeklik hormonu olan testosteron, androjen grubunun içindeki hormonlardan birisidir. Erkeklik hormonu erkeklerin ve kadınların vücudunda doğal şekilde salgılanan bir hormondur. Erkeklerdeki erkeklik hormonu salgılaması böbrek üstü bezlerinde ve testislerde olmaktadır. Erkeklik hormonu erkeklerde cinsel yaşam için oldukça önemli bir hormondur. Cinselliğin uyarılmasında, sperm üretiminde, ses kalınlığı ve penis büyümesinde erkeklik hormonunun rolü büyüktür. Bunun yanında erkeklik hormonu açık yaraların iyileşmesinde ve vücutta birikmiş olan yağların yakılması içinde önemli rol oynamaktadır.

Kanın içeriğinde erkeklik hormonu proteinlere bağlı olarak bulunmaktadır. Proteinlere bağlı gelişen erkeklik hormonunun vücutta önemli bir rolü yoktur. Serbest erkeklik hormonunun yani testosteron vücutta çok önemli bir rol oynar. Cinsel uyarımı ve cinsel gücü sağlayan serbest erkeklik hormonudur. Erkeklik hormonu özellikle sabahları daha fazla salgılanır. Akşam saatlerinde ise erkeklik hormonu üretimi azalmaktadır.

Erkeklik hormonu fazla salgılanırsa ne olur?

Erkeklerde erkeklik hormonunun fazla üretilmesinde erkelerde aşırı cinsel istek yanında, sinir ve asabiyet oluşabilir. Ayrıca fazla üretilen erkeklik hormonu kötü kolesterole, saç dökülmesine, kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerine sebep olur. Ayrıca fazla erkeklik hormonu salgılanması ileri yaşlarda prostat kanseri nedeni olabilir. Aşırı testosteron salgılanmasının zamanında tedavi edilip, kontrol altına alınmaması halinde prostat kanseri gelişme riski yüksek olur.

Erkeklik hormonu azlığı neden kaynaklanır?

Erkeklik hormonu salgılanması testislerde meydana gelen bazı sorunlardan azalabilir. Testisleri etkileyen her türlü etken erkeklik hormonu üretiminin ciddi derecede azalmasına neden olabilir. İnmemiş testisler, kabakulak ve testisle alakalı travmalar erkeklik hormonunun azalma nedeni olabilir.

Erkeklik hormonu en çok ergenlik döneminde salgılanmaktadır. Dolayısı ergenlik döneminde ciddi bir enerji artışı olur. 30’lu yaşlara gelindiğinde ve sonraki yıllarda erkeklik hormonu azalmaya başlar. Bu dönemde azalan erkeklik hormonu farklı hastalıklara ve yakınmalara neden olur.

Erkeklik hormonu yaşın ilerlemesiyle azalabileceği gibi, yoğun stres ve bazı hastalıklarda hormonunun azalmasına neden olabilir. Yoğun stres devam ederse erkeklik hormonu en az seviyelere iner.

Bazı erkeklerde ise, erkeklik hormonu doğumsal kusur olarak az miktarda salgılanabilir. Kromozom bozukluğunda ve hipofiz bezinin aktif çalışmamasında erkeklik hormonunun az salgılanır.

Erkeklik hormonu az salgılanırsa ne olur?

Vücutta erkeklik hormonunun az salgılanmasında cinsel istekte azalma ve sertleşme sorunu olabilir.

Erkeklik hormonunun azlığı testis küçülmesine, vücut kıllarında azalmaya, karında yağlanmaya, kas güçsüzlüğüne, uyku sorunları, boy kısalığı ve stres gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Anne kanında olan bebekte eğer erkeklik hormonu az salgılanırsa bebeğin cinsel organları olumsuz etkilenebilir. Ancak bu sorunların fark edilmesi ergenlik döneminde gerçekleşir ve çocukta büyüme ve gelişim bozukluğu ortaya çıkar.

Erkeklik hormonun eksikliğinde aynı zamanda, iktidarsızlık, şeker hastalığı, uyku sorunları, kilo alma, kas kaybının olması, yorgunluk, kemik erimesi ile fiziksel performansın azalması gibi sorunlara neden olur.

Erkeklik hormonunun arttırılması için neler yapılabilir?

Mümkün olduğu kadar sağlıklı yağların tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı ve kuruyemişlerden alınan yağlar erkeklik hormonunu arttırmaya yararlı olur.

Erkeklik hormonunun arttırılması için karbonhidrat sadece vücudun ihtiyacı kadar tüketilmeli ve beyaz şekerden uzak kalınmalıdır.

Erkeklik hormonunun yükselmesinde uyku kalitesinin çok önemi vardır.

Ağır vücut hareketleri ve ağırlık çalışmak ta erkeklik hormonunun artmasında etkili olur.

Erkeklik hormonunun arttırılması için kilo vermekte etkili bir yoldur.

D vitamini yanında çinko ve magnezyum mineralleri de erkeklik hormonu üzerinde olumlu etkiler yapar.

Stresten ve alkolden uzak kalmak erkeklik hormonunun artmasını sağlar.

Erkeklik hormonunun artması için supplementler ve BCAA aşırı olmadan kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın