Doğumun yaklaştığı nasıl anlaşılır?

doğumDoğumun yaklaştığını anlayabilmek için bazı belirtilere dikkat edilmelidir. Annenin vücudunda ağırlık hissetmesi, yürürken zorlanması, suyun gelmesi, vajinadan yapışkan bir akıntının gelmesi ve düzenli kasılmaların başlaması durumunda doğumun yaklaştığı düşünülmelidir. Gebe kadınlarda nişan gelmesi, kasılmalarla oluşan sancı ya da suyun gelmesi doğumun başladığını gösterir. Bu belirtiler hamilelerde farklı sıralarla olur. Bunlar her kadında farklı olduğu gibi, bir kadındaki her doğumda da farklı sıralarda olur. Gebeliğin son dönemine doğru rahim göğüs kafesine doğru yükselir. Bu basınçla kadında nefes alma zorluğuyla, mide ve bağırsak sorunları olur. İlk gebeliği olanlarda doğumdan 1-2 hafta önce, sonraki gebeliklerde ise doğumdan bir kaç gün önce bebeğin doğum kanalına ilerlemesi nedeniyle, rahimin yüksekliği 2-3 cm kadar azalır. Bu gebelerde rahatlamaya sebep olur. Nefes alışverişinde rahatlama, mide ve bağırsak sorunlarında azalma meydana gelir. Bu dönemde idrar torbasında basınç arttığı için, daha fazla idrara çıkma olur. Rahimin doğum hazırlığı yaptığı bu süreçte, kasılmalarda sıklaşma görülür. Doğumdan önce birkaç günde hormon seviyesindeki farklılıktan, vücuttan suyun atılması ve iştahsızlık görülür. Bu dönemde hamileler 1-2 kg kaybedebilir. Doğumun gerçekleşeceği gün, vücutta doğumda kullanılacak enerjinin bir kısmı açığa çıkar. Bu enerji doğumda kullanılmak için oluşur. Bunun dışında kullanılması durumunda, kadın için doğum daha zor geçer. Ayrıca gebelerde doğumdan 1-2 gün önce ishal görülebilir. Bu belirtiler doğumdan önce gelişebilir. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte aşağıdaki belirtiler yaşanabilir.

Doğum öncesinde meydana gelen belirtiler

Nişan: Gebelik dönemi boyunca kapalı olan rahim ağzında bebek ve rahmin enfeksiyonlara karşı koruyacak pelte gibi sümüksü bir tıkaç meydana gelmektedir. Rahim ağzında oluşan bu tıkaca nişan adı verilmektedir. Doğum yaklaştığı zaman, rahimde meydana gelen kasılmalarla beraber genişleyen rahim ağzında bulunan tıkaç düşer. Hamileler bunu vajinal akıntı olarak algılayabilir. Bu pelte gibi sümüksü olan tıkaç bazı kadınlarda hafif pembemsi kanla bulaşık halde olabilir. Ancak bu bir kanama değildir. Halk arasında gelen bu akıntı nişan, belirti, iz gibi isimlerle anılmaktadır. Gebelerde nişan gelince, hemen hastaneye gitmek gerekmez. Bu gebelere doğumun çok yakın olduğunu ve bugün ya da yarın doğum yapacağını anlatır. Evinizde doğum için yaptığınız hazırlıkları kontrol etmeniz için ayıracak zamanınız vardır.

Suyun gelmesi: Doğum yaklaştığı zaman bebeği koruyan su kesesi rahimdeki kasılman ve gerilme yüzünden yırtılabilir. Bu sebeple amnion sıvısı rahimden dışarıya akar. Su kesesi üst taraftan ve sıyrık biçiminde yırtıldığında, amnion sıvısı sızıntı şeklinde akabilir. Bu gebelerin idrar kaçırdığını düşünmelerine ya da akıntı yüzünden oluşan ıslaklık olduğunu sanabilirler. Bu akan sıvının kıvamı akıntı şeklinde koyu değil, su gibi akışkan özelliğe sahiptir. Sıvı renk olarak açık sarı ve duru bir renge sahiptir. İç çamaşırında akıntı gibi tabaka meydana getirmez. Ayrıca bu sıvının kendine özel kokusu vardır. Bu özellikler göz önüne alındığında, gebe kadınlar gelen suyun su kesesinden olduğunu hemen anlayabilir. Amnion kesesinin yırtılması durumunda, bebeğin ve annenin rahmi çok kolay mikrop kapabilir. Bu sebeple suyun geldiği fark edilirse, hemen hastaneye gidilmesi gerekir. Bazı kadınlar doğum ağrıları gelmeden suyu gelirse, hastaneye gitmeyi istemez. Fakat mikrop kapma olasılığı olduğundan hastaneye gitmek gerekir. Bu nedenle doğum yaklaştığında suyun gelmesine dikkat edilmelidir.

Ağrı: Doğumun çok yakın olduğunun bir belirtisi de, karında sertleşme ve ağrı olmasıdır. Önceleri hafif, kısa süren ve seyrek olan ağrılar, zaman içinde daha şiddetli, uzun süreli ve sıkça olmaya başlar. Doğum sancılarının başlamasında hemen hastaneye gidilmesi gerekmez. Ağrıların 4-5 dakikada bir gelmesi halinde, hastaneye gidilmesi gerekir. Bazı hallerde gerçek doğum ağrılarını taklit eden, yalancı doğum ağrıları oluşabilir. Bu ağrılar gebe kadında telaşa neden olabilir, yanında olanları telaşlandırabilir. Bu duruma iyi bir gözlem yapılması ve ağrıların gerçek doğum ağrısı mı olduğu tespit edilmelidir.

Yalancı doğum ağrılarının özellikleri

  • Dolaşma, masaj ya da dinlenmeyle geçebilir.
  • Sıklığı ve şiddeti düzensiz olur.
  • Ağrı bel bölgesinde, kasıkta ve karında hissedilmektedir.
  • Rahim ağzında yumuşamaya ve açılmaya neden olmaz.

Gerçek doğum ağrılarının özellikleri

  • Bu ağrılar oldukça düzenlidir.
  • Her türlü duruşta devamlılık gösterir ve geçmez.
  • Rahim ağzında yumuşama ve açılmaya sebep olur.
  • Ağrılar belde, kasıkta ve karnın her bölgesinde aynı şiddette hissedilir.

Bir Cevap Yazın