Dava açma şartları nelerdir?

Dava ehliyeti olan her vatandaşın hukuki haklarını aramak için ilgili mahkemeye başvurarak dava açma hakkı vardır. Dava açma hakkı anayasal bir hak olduğundan, hukuki olarak kanunlar ile belirlenen bir eylemdir. Kişinin dava açması için öncelikle dava dilekçesi yazması gerekse de, bundan önce kişinin dava açabilmesi için dava ehliyetinin olması şartı aranır. Hukuki olarak belirlenmiş bir şart olan dava ehliyeti en basit anlamıyla, kişinin neden sonuç ilişkilerini kavrayabilme yeteneğidir.

Dava harçları

Dava açabilmek için dava dilekçesiyle birlikte iki farklı tip harcın da ödenmesi gerekir. İlam ve başvuru harcı olarak adlandırılan bu ücretlerin değerlendirmesi de birbirinden farklıdır. Dava açmak için gerekli olan başvuru harcı; devlet tarafından günün ekonomik şartlarına göre belirlenen sabit değerdir ve her davacıdan eşit miktarda alınır. İlham harcıysa; açılan davanın kapsamına göre değişen ve devlet tarafından belirlenmiş dava değeri statüsüne göre belirlenen değişken bir değerdir. Dava açılırken ilgili nöbetçi mahkemeye ya da tevzi bürosuna, içerisinde dava dilekçesi, posta pulları ve başvuru harcının yatırıldığına dair makbuz olan bir dosya verilir ve böylece dava açmak için başvuru resmi olarak yapılmış olur.

Dava ehliyeti
Dava açabilmek için öncelikle kişinin dava ehliyetine yani yaptığı herhangi bir eylemin yapısını anlayabilen ve bu eylem nedeniyle oluşabilecek sonuçları tahmin edebilecek zihinsel kapasiteye sahip olması gerekir. Dava ehliyeti; kişinin iyi ya da kötü yaptığı tüm eylemlerin nedenini bilmesi ve bu eylemlerin ne tür olayların neden sonuç ilişkileri arasındaki bağlantıyı kurabilmesi anlamını taşımaktadır. Örneğin; herhangi bir akıl hastalığı ya da yaşlılığın getirdiği rahatsızlıklar nedeni ile yaptığı eylemlerin neden sonuç ilişkilerini kuramayan bir kişinin dava ehliyeti yoktur yani dava açma hakkına sahip değildir.

Reşit olma sınırı

Kanuni olarak reşit olan her bireyin dava açma hakkı vardır. Bu durumda 18 yaşını dolduran tüm kişilerin dava ehliyeti kazanması söz konusu olduğu gibi, evlilik hallerinde de kişi reşit olmuş sayılmaktadır. 17 yaşında olmasına rağmen ailesinin izin vermesi ile evlenen bir kişi, evlendiği süreden itibaren kanuni olarak reşit olmuş sayılır ve dava ehliyetine yani dava açma hakkına sahiptir.

11 thoughts on “Dava açma şartları nelerdir?

  • 16 Ocak 2018 tarihinde, saat 16:32
    Permalink

    Öncelikle merhaba ben size bir soru soracaktım 15 yaşımı doldurdum ve bir tane kişinin kıyafetli fotoğrafını başka birine attım ve o attığım kişi ise sana dava açacağım dedi o kişi ise lise sona gidiyor sizce dava açabilir mi acarsa neler olur ve ben bunun suç olduğunu bilmiyordum o attığım kıyafetli fotoğrafıda gizli bir yerden bulmadım kendi Instagram hesabından buldum

    Yanıtla
  • 26 Ekim 2016 tarihinde, saat 11:53
    Permalink

    Bana buyuk iftirada bulunan bir kisiye dava acabilirmiyim yas 15

    Yanıtla
  • 28 Temmuz 2015 tarihinde, saat 23:25
    Permalink

    Biri facemi çaldı arkadaşlarıma yalan atarak dolandırıyor
    ne yapabilirim 12 yaşındayım dava nasıl açarım

    Yanıtla
  • 04 Ağustos 2014 tarihinde, saat 14:24
    Permalink

    15 yaşımdayım babam nafakamı ödemiyor.3 yıla yakın bir süre oldu.3 yıl öncesinde annem açmıştı ve toplu olarak almıştık fakat şuan annemin değil sadece benim birikmiş nafakamı almak istiyoruz.bunun için benim mi dava açmam gerekli? ben dava açabilir miyim? yaşım sorun olur mu?

    Yanıtla
  • 21 Temmuz 2014 tarihinde, saat 16:39
    Permalink

    Babam çok ilgisiz davranıyor ve alkol alıyor hem de her allahın günü annemle kavga ediyorlar ve daha bir çok olay ne yapmam gerek…

    Yanıtla
    • 21 Temmuz 2014 tarihinde, saat 16:41
      Permalink

      Bu durum piskolojimi çok etkiliyor kendime zarar verme eğilimlerim ortaya çıkıyor.

  • 01 Mayıs 2014 tarihinde, saat 10:22
    Permalink

    Boşanma davası kesinlesmeden çocukların okula gönderilmemesi sebebiyle ve davalının yani velayet hakkını elinde bulunduran kişinin rızası ile velayet davası açtığımda dava şartları oluşmadığı gerekçesiyle dava usulen red edilirmi çok acil bilgiye ihtiyacım var .saygılar

    Yanıtla
  • 21 Şubat 2014 tarihinde, saat 13:48
    Permalink

    babamdan şiddet görüyorum 14 yaşındayım dava açamazmıyım

    Yanıtla
    • 03 Mayıs 2014 tarihinde, saat 15:53
      Permalink

      6284 yasayı inceleyebilirsiniz

  • 31 Ocak 2014 tarihinde, saat 15:02
    Permalink

    merhaba benim kardeşim doğumda oksijensiz kaldı ve şuan engelli tedavinin ise hiçbir faydası yok. doğumu yapan doktorda şuan Türkiye’de değil nerde olduğunu bilmiyoruz hiçbir izi yok… Doğumda doktorun hatasının olduğunu biliyoruz (emin olmasakta) oksijensiz bırakmış sanırım… Dava açılırsa ne olur nasıl olur?

    Yanıtla
  • 08 Haziran 2013 tarihinde, saat 16:29
    Permalink

    kuş için beni dövüyorlar anatayım şimdi benim kuşumun kanadı çekikkene yana giddi ve bana vuramıyorlar başkasına söylüyor lar ondan davacıyım (ibrahim meşe)

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: