Dalyan neresidir?

dalyanDalyan Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen bir beldedir. Bu yüzden yıllardır doğallığını korumuş ve yapılaşmadan uzak kalmıştır. Köyceğiz Gölünün denize bağlandığı yerde, antik dönemlerde Calbis olarak tanınan, fiyort tipi kanalın kıyısındaki bu şirin belde, doğal şartların korunmasıyla oluşturulmuş otel, pansiyon ve lokantalarıyla ziyaret edilecek bir yer. Dalyan doğal kanallarda, uzun bir dönemdir yapılan balıkçılıkla daha doğrusu kefal balıklarıyla ünlenmiştir. Kefal yörede ve çevrede severek tüketilen lezzetli bir balıktır. Milyonlarca yıllık bir oluşumla meydana gelmiş olan Dalyan, tatlı, tuzlu ve termal suların buluşma noktasıdır. Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı olan bölgede, her yıl Temmuz ayında Caretta Caretta ve Turizm Festivali düzenlenir. Dünyanın her tarafından ziyaretçi çeken beldenin doğal güzellikleriyle daha da fazla ilgi çekeceği aşikârdır.

İztuzu plajları: Tüm dünyada soyu tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağaları bile yumurtalarını bırakmak için burayı tercih etmektedir. Dünyada doğal yapısını korumayı başaran ikinci plaj olma ödülüne layık görülmüştür. Bir yandan Dalyan’dan gelen tatlı su, diğer taraftan Akdeniz’in sularıyla dolu eşi benzeri olmayan bir plajla karşı karşıyasınız burada. Plajlar incecik kumlarıyla ünlenmiş, antik çağda Kaunos’lular tarafından liman olarak kullanılmış bir bölgedir.  Antik çağda tuzlu balık satışı, köle ticareti ve tuz satışı yapılan bir gümrük kapısı olduğu hakkındaki bilgi, burada bulunan bir yazıttan öğrenilmiştir. Plajda soyunma kabinlerinin dışında, herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyen, 5400 metrelik plajın içine Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarının zarar görmemesi için dışarıdan evcil hayvan girişi de yasaklanmış. Plaja tekne ya da minibüslerle ulaşım olanağı bulunmaktadır.

Dalyan deltası: Sazlıkların içinde yapılacak tekne turu, doğanın tüm güzelliklerini görmenizi sağlayacaktır. Buraya tatil için gelenlerin yapması gereken bu gezinti sırasında, 180 çeşit kuş türünün bulunduğu Dalyan’da çok farklı manzaralar görmek mümkündür.  Dalyan kenarında yoğunlaşan kafe, restoran, barların dışında, yalıçapkını gibi sayısız kuş türü, gezintinize eşlik eden balıklar ve 3000 yıllık geçmişi olan Kaya Mezarları karşısında etkilenmemeniz mümkün değildir. Gezintinin ilerleyen bölümünde Köyceğiz gölüne, çamur banyolarının bulunduğu yere gelecek, dilerseniz gölün sularında yüzme olanağına sahip olabilirsiniz. Dalyan gezisi sadece bu sebepler için, bile yapılabilir.

Çamur banyosu: Köyceğiz Gölüyle, Dalyan Deltasının birleştiği yere yakın yerde olan çamur banyosu, eski dönemlerden itibaren şifalı özelliklerinin olduğuna inanılan bir bölgedir. Burada da yapılaşmaya izin verilmemektedir. Buna rağmen burasının da çok kalabalık olduğunu hemen fark edebilirsiniz.

Kaya mezarları: Burası 3000 yıllık geçmişi nedeniyle gizemini hala koruyan ve ihtişamlı görünümüyle ziyaretçilerin hayranlığını uyandıracak kadar güzel bir yerdir. Büyük kayaların içine oldukça ince işlikle oyulmuş mezarlar, günümüzde yıpranmasını engellemek amacıyla ziyaretlere kapatılmıştır. Dalyan turları sırasında rahatlıkla görebilecek mezarlar, tarihteki Antik Kaunos Şehrinin gücünün bir göstergesi olarak gösterilmektedir. Anıt mezarların ön yüzünde bulunan İon Sütunları günümüze yıpranarak ulaşmıştır. Alınlıkların bir tanesinde bulunan yüz yüze bakmış olan kabartmalı aslan figürleri oldukça ilgi çekici unsurlardandır.

Sultaniye kaplıcaları: Köyceğiz Gölünün güneybatısında yer alan Ölmez Dağı eteklerindeki kaplıcalar, Dalyan merkezine 4 km mesafededir. Dünyadaki kaplıcalarda Endonezya’dakilerden sonra en çok radon içeren kaplıca olması yüzünden, oldukça önemsenen bir yerdir. Çok sayıda hastalığa iyi gelen kaplıca suları, tarihte Kaunos’lular tarafından da kullanılmıştır. Bizanslılar döneminde de kullanılmış ve bu sırada yapılmış olan konaklama tesislerinin, liman ve bina kalıntılarının Köyceğiz Gölünün suları altında kaldığı biliniyor.

Kaunos antik kenti: Tekneler yardımıyla gidilen ören yerinin iskelesinden yürüyerek ulaşabilecek bir konumda olan antik kent, tarihte önemli bir liman şehridir. Kalıntılardan 3 km’lik surlarıyla, hamam, tapınak, çeşme, tiyatro gibi yapılardan zamanında oldukça gelişmiş bir kent olduğu anlaşılıyor. Köyceğiz sınırlarında kalmış olsa da, Dalyan’la iç içe geçen konumu yüzünden Dalyan’a gelenlerin ziyaret ettiği bir yerdir.

Bir Cevap Yazın