Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, bağırsaklarda bulunan VILLUS çıkıntılarının bozulması sebebiyle, besinlerin tam olarak sindirilemeyip, ince bağırsağın hasar görmesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Glüten adlı proteine ömür boyu sürecek olan bir alerji durumu oluşur.

çölyak

Villusların olmadığı bir ortamda, insanların besinleri sindirebilmesi düşünülemez.  Gluten içeren besinler, buğday, arpa, yulaf ve çavdar olarak sayılabilir. Bu yiyecekler tüketildiği zaman, bağırsak mukozasında ki alerji sebebiyle villus çıkıntıları küçülür. Besinlerin sindirilememesi nedeniyle, çölyak hastalığının belirtilerinin görülür.  Hastalık belirtileri arasında, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik olması en belirgin özelliktir. Bunun yanı sıra kusma, iştahsızlık, kilo eksikliği, kansızlık, dışkıda anormallik, eklem ve kas ağrıları, sinirlilik hali, iştahsızlık, ciltte alerjik döküntüler görülebilir.Hastalık her yaş grubunu etkileyebilir. Kesin teşhis koymak için, ince bağırsaktan alınan parçanın biyopsi yapılması gereklidir. Yapılan tanıdan sonra, hastaların tek tedavi yöntemi olan glütensiz bir diyeti sıkıca uygulaması gereklidir. Diyet yardımıyla, ince bağırsak yüzeyi normal halini kazanmaya başlayacaktır. Bundan sonra alınacak glüten miktarı çok az da olsa, bağırsaktaki tahribat yeniden başlayacaktır. Diyete devam edildiği sürece, hastaların şikâyetleri de azalacaktır. Bağırsaklarda ki hasarın iyileşmesi hastanın yaşı, bağırsaklardaki tahribatın derecesi ve diğer faktörlerin durumuna göre farklı tepkiler verecektir. Glutenli gıdaların tüketiminden kaynaklanan bu rahatsızlık, uzun yıllar boyunca kendini gizleyebilmektedir. Bu süre boyunca rahatsızlık, tedavisi çok zor olan hastalıkların oluşmasına da zemin hazırlamayacaktır. Çölyak hastalarının kesinlikle arpa, buğday, çavdar ve yulaf içeren besinlerden uzak durması gereklidir. Makarna, un, bulgur, şehriye, galeta unu, bira, glüten içeren çikolatalar, hazır çorbalar tüketilmemelidir.

Çölyak hastası olan kişiler, tavuk, balık, kırmızı etleri una ve baharata karıştırmadan tüketebilirler. Sebzeler, meyveler, bakliyat çeşitleri, katı ve sıvı yağlar, şeker çeşitleri glüten içermediği için tüketilebilecek besinler arasındadır.

Çölyak kalıtımsal bir hastalıktır. Yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Çocukluk yıllarında çıkabileceği gibi, yetişkinlik döneminde de görülür.  Çölyak teşhisi zor olduğu için, başka hastalıklarla karıştırılma ihtimali fazladır. Risk grubunda bulunan hastaların, özellikle de ailesinde bu hastalığı yaşayan kişilerin olması halinde, ince bağırsak biyopsisinin yaptırılması önerilir. Teşhis konulduktan sonra glütensiz bir yaşam sürüldüğü takdirde, hastalıkla ilgili bir sorun yaşanmayacaktır. Hastalar için,  ekmeksiz, makarnasız, pastasız bir yaşam oldukça zor olacaktır. Her gidilen davette, sunulan yiyecekleri kontrol etmek, yaşam tarzını değiştirmek, insanlara zor gelecektir. Fakat glüteni tüketerek zehirlenmenin yanında, bu önlemleri almak daha kolay olacaktır. Bu aşamada sağlığınızı düşünmeniz oldukça önemlidir. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..

Bir Cevap Yazın