Çocuklarda öfke krizi nasıl geçirilir?

ofke nobetleriAnne ve babalar için çocukları en kıymetli varlıkarıdır. Ancak bazı zamanlarda bitmek tükenmek bilmeyen istekleri, çocukları sokmaya çalıştığımız kalıplar ya da daha farklı nedenlerle çocuklarda bazı sıkıntılar oluşabiliyor. Öfke krizleri de anne ve babaların zaman zaman sorun yaşadığı durumlardan bir tanesidir. Eğer çocuğunuz herhangi bir nedenle bağırıp çağırmaya başlıyorsa, uzun süre ağlıyorsa ve etrafındaki kişi ya da nesnelere zarar vermeye çalışıyorsa öfke krizleri geçiriyor demektir. Pek çok anne ve baba böyle durumlarda doğal olarak panikleyip nasıl davranması gerektiğini kestiremeyebiliyor ya da bunun tam tersi çocuğu kendinde sindirmeye çalışarak susturmaya çalışıyor. Ancak bir çocuk ağlıyorsa elbette sorunlarını anlatamadığı için bir sıkıntı yaşanıyor demektir.

Konuşmaya başlayan çocukların ebeveynlerindeki genel görüş çocuğun o andan itibaren kendini ifade edebilme yetisine sahip olduğu ve karşısındakinin söylediği her şeyi net olarak anladığıdır. Ancak çocuklar her ne kadar konuşmayı öğrenseler de belli bir yaş öncesinde ya da yetkinlik öncesinde kelimelerin tam olarak manaları anlamazlar. Bu nedenle siz ne anlatmak isterseniz isteyin eğer çocuğunuzun anlamadığı bir dilden konuşuyorsanız ona kendinizi anlatamazsınız. Çocuğunuzu anlayabilmenin ilk şartı öncelikle onun seviyesine inmeniz. Eğer onun seviyesine inebiliyorsanız çocuğunuzu anlamanız, onun da sizi anlaması daha kolay olacaktır.

Tehdit edildiğinde, kızdığınızda ya da herhangi bir şekilde çocuğa kötü davrandığınızda çocuğunuzun öfke nöbetlerini engelleyemezsiniz. öncelikle sakin kalmak onu sakinleştirmek için önemlidir. Siz sakinleştikçe çocuğunuz da bunu hissederek sakinleşir. Çocuklar her ne kadar farkında olmasanız da sizi ve çevrenizdeki yaşanan olayları çok iyi hissedebilirler. Bir yetişkin kadar anlayamasa da eğer olumsuz bir duygu varsa hissedebilirler. Bu nedenle çocuklarınızın yanında daha olumlu şeyler düşünmeye ve sevginizi yansıtmaya özen göstermeniz gerekir. Bunun dışında çocukları şımartmamak adına sevgiden yoksun bırakmak da son derece yanlış bir davranış olacaktır. Sevgisini karşılamadığınız zaman da çocuk öfke nöbetlerine yakalanabiliyor.

Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiğinde ya da ağlayıp susmadığında yapacağınız ilk şey sakin olmak olacaktır. Belki uzun süredir çocuğunuzun ağlamaması için uğraşıyor olabilirsiniz ancak sabırlı olmanız çocuğunuza olumlu davranışlar kazandırmanız için gereklidir. Bunun için ne kadar uzun sürerse sürsün sabretmek de önemlidir. Unutmamanız gereken bir başka konu ise çocuğunuzun kelime dağarcığı. Eğer bir çocuğun nasıl konuştuğunu anlayabiliyorsanız, neyi nasıl ifade ettiğini anlıyorsanız onun derdini anlamanız ki çoğu çocuk kendini ifade edemediği için de sinirlenir o zaman daha kolay anlaşabilirsiniz. sevginizi göstermek ve sarılmak da öfkenin dinmesi için en etkili yollardan bir tanesidir.

Bir Cevap Yazın