Çocuklar havale geçirdiğinde ne yapmalı?

havaleHavale, beyin sinir hücrelerinin anormal şekilde istemsiz kasılmaları sebebiyle oluşur. Çocuklarda yaşanan bazı durumlar, havale ile karıştırılabilir. Bunlar ağlamaktan katılma, yüzde ve vücutta olan tikler olabilir.

Havale geçiren çocuklar şuurunu kaybeder. Kol ve bacakları kasılarak seğirmeye başlar. Havale genellikle 6 aylık ile 5 yaşında olan ve ateş nöbeti geçiren çocuklarda görülür. Burada ateşin ağır ya da hafif olması havaleyi etkileyen bir sebep değildir. Çocukların çok az bir kısmı, bir kez havale nedeniyle kasılma geçirir. Yarısında ise ilk nöbetten sonra tekrarı olmaz. Geçirilen havale nöbetleri genellikle 5 dakikadan daha az sürer. Halk arasında, havale geçiren çocuğun beyninin zarar göreceği düşünülse de bu nadir olan bir durumdur. Burada önemli olan havaleye sebep olan hastalığın sebebidir. Eğer havale nöbeti yarım saatten uzun sürerse, beyin oksijensiz kalacağından hasar meydana gelebilir. Bir de havale sırasında, boğazına kaçan bir şey tehlike oluşturabilir.

Çocuğunuz havale geçirdiğinde paniğe kapılmamalısınız. Çünkü havale geçtikten sonra çocuğunuz iyileşecektir. Havale geçiren çocuk bunu ateşliyken geçirdiyse birkaç dakika sonra havale kendiliğinden geçecektir. Yapabileceğiniz çocuğunuzun ateşini indirmektir. Ateşi düşürmek için giysilerini çıkartıp, başına ve göğsüne ıslak-serin bezler koyabilirsiniz. Havale esnasında çocuğunuzu kesinlikle su dolu bir küvete sokmayınız. Bu tehlikeli bir durum doğurabilir. Havaleyle birlikte kusma görülüyorsa hemen yüzükoyun ya da yan yatırarak soluk alıp vermesini sağlayın. Havale geçtikten sonra çocuğunuzu bir doktora götürmeyi ihmal etmeyiniz. Eğer çocuğunuz ateşsiz havale geçiriyorsa yukarıda saydıklarımızı, ateşi düşürmek dışında tamamını uygulayabilirsiniz. Havale geçiren bir çocukta solunum durması yaşandıysa müdahale etmeyiniz. Çünkü kendiliğinde soluk alıp vermeye başlayacaktır.

Çocuğunuz havale nöbetini uygunsuz bir durumda geçirirse, bu tehlike arz eden bir durum olacaktır. Bisiklete binerken, yolda yürürken gibi durumlarda dikkatli olunuz. Altında yatan nedene göre, havale ilaç tedavisi ile engellenebilir. Fakat kullanılacak ilaçların yan etkileri de bulunmaktadır. Özellikle karaciğer ve kemik iliği üzerindeki ciddi zararları sebebiyle dikkatli kullanılmalıdır. Bu ilaçlar bağımlılık yapmaz. Fakat kullanılırken, birden kesilmemesi gerekir. Çünkü havaleleri uyararak yeniden geçirilmesine sebep olur.

Bilinçli ve sakin olmak her zaman için fayda sağlayacağından, bu gibi durumlarda ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..

 

Bir Cevap Yazın