Çiçek bakımı nasıl olur?

çiçek bakımıEvlerimizi, işyerimizi süsleyen çiçekler yaşamın renklenmesini sağlar. Gerek vazoda baktığımız, gerekse saksılarda büyüttüğümüz çiçeklerin bakımında yaz ve kış aylarında bazı konulara dikkat edilmelidir. Daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak için çiçeklerinize iyi bakmalısınız.

Yazın çiçek bakımı nasıl olmalı?

Saksılarda baktığınız çiçekleriniz için, yaz ayları budama için en uygun dönemdir. Çiçeklerin uzayan ya da istediğiniz gibi şekillendirmek istediğiniz dallarını yazın budayabilirsiniz. Budama sonrasında dalların hava almasını önlemek için, buraları macunla kapatmalısınız. Yaz döneminde daha fazla büyüyen saksıdaki çiçekler için gerekirse saksı ve toprak değişimi yapmalısınız. Bunları yaparsanız hem çiçeklerinizin gelişimini hızlandırmış olur, hem de çiçeklerde olabilecek bozulmaları oldukça azaltırsınız. Toprak değişimi sırasında çiçeğin köklerine zarar vermemeye dikkat etmeli, tercih ettiğiniz toprağın kalitesine özen göstermelisiniz. Saksı değişimi içinde yaz aylarını tercih etmelisiniz. Burada dikkat edeceğiniz iki konu bulunmaktadır. Bunlardan ilki değişim yapacağınız saksının diğerine göre bir boy büyük olması, diğer ise saksının alt tarafında mutlaka delik bulunmasıdır. Çiçeklerinize saksı değişimi yapmanız için, çiçeklerinizin gelişmesi gerekir.

Kışın çiçek bakımı nasıl olmalı?

Kış ayları bildiğiniz gibi ısının çok değişken ve soğuk olması nedeniyle bitkileri etkiler. Bu nedenle çiçeklerinizin bakımını sağlamak için, öncelikle çiçekleri nerede tutuyorsanız evde, işte, ofiste mutlaka ortamın ısısını sabit tutmanız gerekir. Eğer çiçekleriniz işyerinde kalıyorsa, özellikle nazik yapıdaki çiçekler için geceleri bir ısıtıcı yakılmalıdır. Bulunduğu ortamın kışın havalandırılacağını dikkate alarak, çiçekleri pencere önlerinde bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Bütün çiçekler hava akımından olumsuz şekilde etkilenir. Çiçeklerinizi sularken musluktan akan soğuk suyu kullanmamalısınız. Bitkilerinde soğuktan etkilendiğini, üşüyeceklerini dikkate alın. Çiçeklerinizi de soğuktan koruyun.

Çiçek bakımında nelere dikkat edilmeli?

Çiçeklerinizin suya ihtiyaç duyduğunu anlamak için, toprağına parmağınızı 2 cm kadar batırıp anlayabilirsiniz. Çiçeklerinizi sularken buna dikkat etmeli ve daima aynı ölçüde suyu kullanmalısınız. Çiçeklerinizi hava akımlarına karşı korursanız, çiçekteki sararmalara engel olabilirsiniz.

Çiçeklerinize ya da bitkilere vereceğiniz suyun kalitesine de dikkat etmelisiniz. Kireçsiz ve kaliteli olan sular, bitkinin torağındaki bakteri oluşmasına engel olarak ya da azaltarak bitkinin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Çiçeklerin, bitkilerin yapraklarını her ay bir defa olsun temiz bir sünger yardımıyla temizlemesiniz. Bu sayede yapraklarda olan gözeneklerin açılmasını sağlarsınız.

Bitkinizin saksını poşetle kapatarak yani toprağını örterek tazyiksiz suyla bitkiyi arada yıkamalısınız. Bu uygulama özellikle yaz aylarında çiçeklerin yapraklarında, gövdesinde birikmiş olan tozların temizlenmesini ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Ancak bitkinin üzerinde çiçekler varken bunu yapmayın. Çiçekler döküldükten sonra yıkama işini yapabilirsiniz.

Çiçek bakımında ilaçlama nasıl yapılır?

Bitlenen, böceklenen ya da üzerinde pamucuk oluşan bitkilerin diğerlerinden ayrılması şarttır. Bunları uzak bir yere alın. İlaçlama yaparken mutlaka eldiven kullanmalı, gerektiği takdirde ağzınıza bile maske takmalısınız. Eğer çiçeklerin olduğu yerde çocuk bulunursa, onları çiçeklerden uzak tutmaya çalışın. Çiçekleriniz iyileştikten sonra eski yerlerine alınmasında sakınca yoktur.

Çiçek bakımı sırasında hangi sorunlarla karşılaşabilirsiniz?

  • Gövde ve yapraklarda sararma olması
  • Gövdede bozulma, gövde ve yapraklarda çürüme olması
  • Toprakta ve yapraklarda çiçek bitlerinin meydana gelmesi
  • Bitkinin kökünde çürüme olması
  • Çiçeğin tüm yapraklarının dökülmesi
  • Dallarında ve yapraklarında pamucuk oluşması
  • Saksıdaki toprağın üst tarafında sinek meydana gelmesi, toprağın içinde solucan oluşması

Salon bitkileri için hangi aletlere ihtiyacınız olur?

Bitkilerinize bakarken ihtiyacınız olan aletler içinde, saksı, saksı altlığı, sulama kovası, gübre, toprak ya da kaliteli karışım olan gübreli toprak, su spreyi, bahçe makası, çiçek hastalıkları için kullanılan ilaçlar, bitkiler için kullanılan vitaminlere ihtiyacınız olur.

Vazodaki çiçeklerin bakımı nasıl olur?vazoda çiçek

Vazoda baktığınız çiçekleri çiçekçiden alırken taze olmasına dikkat etmelisiniz. Bu çiçekleri vazoya yerleştirmeden önce, alt kısımlarında kalan yapraklarını koparıp temizleyin. Ayrıca çiçekleri vazoya koymadan evvel daha iyi su çekmelerini sağlamak için, makasla saplarından 2 cm kadar kesin.

Vazoya koyacağınız su yaz aylarında soğuk olmalı, kış aylarında ise çeşmeden akan su koyulmalıdır. Çiçekçiden alınan çiçekler aranjman haldeyse yani bir süngerle yapılmışsa, buna su ilave etmeniz daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu çiçeklerin hepsini güneş almayan, hava akımı olmayan yerlere koymalısınız. Vazoların suyu soğuk tutacak malzemeden olmasını sağlamalısınız. Taş vazolar buna uygundur. Çiçeklere koyduğunuz suyu her gün değiştirmelisiniz. Kendi bahçenizden topladığınız çiçekleri vazoya koyacaksınız, bunları sabah erken saatlerde toplayın.

Bir Cevap Yazın