CE Belgesi Nedir?

ce-belgesiCE belgesi işareti; üzerinde bulunduğu ürünün üretim amacı doğrultusunda kullanıldığında çevreye, bulunduğu ortamdaki diğer ürünlere, insan ve hayvanlara zarar vermeyeceği anlamına gelir. CE belgesi zorunluluğu bulunan ürünlerin CE belgesi işareti olmadan Avrupa’ya ihracatı mümkün değildir. Türkiye’de yapılan son yasal değişiklerle ürünlerin CE belgesi işareti bulundurması zorunlu hale gelmiştir.

CE belgesi kapsamındaki ürün gurupları şunlardır; Alçak Gerilim Cihazları, Basit Basınçlı Kaplar, Gaz yakan aletler, Sıcak su kazanları, Elektromanyetik uyumluluk, Makineler, Sivil kullanım için patlayıcılar, Otomatik olmayan tartı aletleri, Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar, Asansörler, Dondurucular, Basınçlı kaplar, Açık havada kullanılan ekipmandan çevreye yayılan gürültü, Floresan lambalarda enerji etkinliği, Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar, Tıbbi cihazlar, In vitro tıbbi tanı cihazları, Oyuncaklar, Gezi amaçlı tekneler, İnşaat malzemeleri, Kişisel korunma donanımları, Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları, Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar CE belgesi işareti bulundurması gereken ürün guruplarıdır.

CE belgesi nasıl alınır. Ürettiği bir ürün için CE belgesi almak isteyen firmanın öncelikle o ürün hakkında teknik dosya hazırlaması gerekir. Sıfır risk gurubunda bir ürün üretiyor olsa da, insan sağlığı için riskli bir ürün üretiyor olsa da bu teknik dosya hazırlanmak zorundadır. CE çalışmalarının temelini teknik dosya oluşturur. Elektriksel donanıma sahip ürünlerde bazı elektriksel donanım testleri uygulanır. Bu testler hakkında yetkili firmalardan detaylı bilgi alınarak teknik dosyanın eksiksiz hazırlanması sağlanabilir. CE belgesi iki farklı gurup ürün için verilir. İnsan, hayvan ve çevreye zarar vermeyen risksiz ürünler olan birinci gurup için, ürünün uygunluk ve güvenliğini bir deklarasyon ile yayınlaması yeterlidir. İkinci gurup olan riskli ürünler için bir tek deklarasyon yeterli olmayacaktır.  Avrupa birliği onayından geçmiş ve resmi gazetede yayınlanmış firmalara gerekirse testler için örnekler gönderilir. Standartlara göre uygulanan testlerden geçen ürünler belge almaya hak kazanır. Ülkemizde Avrupa birliği onayı almış 10 şirket vardır.

CE belgesi için firmalardan istenen belgeler;

  • Başvuran firmanın yasal statüde olduğunu gösteren resmi belge.
  • Başvuran firmanın imza ve temsil yetkisi bulunan kişi veya kişilerin imza sirküleri.
  • Başvuran firma ile üretici firma ayrı ise aralarında yapılan anlaşma.

Bu belgeler ile birlikte gerekli testlerden geçtikten sonra belgenizi almış olursunuz.

 

 

Bir Cevap Yazın