Brüksel lahanası nedir ve nasıl yetiştirilir?

Brüksel lahanası ( Brassica sp ). Küçük yumru şeklinde yaprakları kat kat olan, turpgillerden bir sebze türüdür. Türkiye’de artık tarımı yapılıyor olup, halk arasında yavaş yavaş rağbet görmeye başlamıştır.

Brüksel lahanasının kansere yakalanma riskini azalttığı yönünde görüşler vardır ve bu sebzenin, kolon ve meme kanseri olan kadınların yaşam sürelerini uzattıkları da tespit edilmiştir. Bir yıllık otsu bitki olan brüksel lahanası, C vitamini bakımından zengin olup, ayrıca karbonhidrat, protein, yağ, kalsiyum, demir, karoten,  B1 vitamini, B2 vitamini ve C vitamini açısından da çok değerlidir. Ayrıca, diyet lifi açısından da çok iyi bir kaynaktır. Kalori açısından düşük olması sebebiyle ( 100 gramında 63 kalori ), diyet sofralarının vazgeçilmez ürünüdür. Kanser hücrelerinin gelişimini azalttığı için önemli bir antioksidandır. Ayrıca, cilt sağlığı açısından da cilde çok faydalıdır. Ancak düzenli tüketilmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Hamilelerinde bolca tüketmesi tavsiye edilir.

Brüksel lahanası yetiştirmek için hemen hemen her toprak uygundur. En iyi toprak çeşidi kumlu ve killi topraktır. Humus bakımından zengin olanlar tercih edilir. Tohumların Nisan ayında ekilmesi önerilir. Tohumları ekmek için öncelikle, çimlendirme sandığı veya tarhınıza koyduğunuz 10-15 cm’lik toprak harcının üzerini tahta ile bastırarak, düz ve sıkı bir yüzey elde edilmesi gerekir. Tohumların arasında en az 5 cm olacak şekilde serpiştirin. Tohumların üzerini 0,5- 1 cm kalınlıkta toprak harçla örtün ve üzerini levha ile bastırın, sonrasında sulayın. Tohumlar çimlenene kadar, toprağın kuru kalmasına özen gösterin. 4-5 yapraklı küçük fideleri şaşırtarak yani çaprazlama ekin. Dikim esnasında, aralarının 40 cm’den az olmamasına dikkat edin. Olgunlaşması yaklaşık 3-4 ayı bulur ve her ay sıvı gübre ya da organik gübre verebilirsiniz. Brüksel lahanasının hasadı, Eylül ve Mart ayları arasında gerçekleşir, kullanılmak üzere sanayide ve marketlerde yerini alır.

Bir Cevap Yazın