Bowling nedir?

Günümüzde başta ABD olmak üzere Avrupa toplumları arasında çok popüler olan ve bir spor olarak kabul edilen bowling, ülkemizde de son 10 yıl içerisinde giderek artan bir ilgiyle karşılanmaktadır. Ülkemiz insanlarının son dönem içerisinde karşılaştığı ve bu nedenle de yeni bir eğlence olarak gördüğü bowling, arkeologların yaptığı kazı çalışmaları sonucunda binlerce yıllık tarihi olan bir oyun olarak kabul edilmiştir. Eski Mısır medeniyetinde M.Ö. 5000 civarında bowling benzeri oyunların oynandığının anlaşılması üzerine tüm dünyada bowling hakkındaki düşünceler değişmiştir. Avrupa coğrafyasında Hıristiyanlığın yayılmasından sonra kilisenin bir nevi günahlardan arınma eylemi olarak gördüğü bowling, kukuların kişinin günahları olarak görülmesine ve bowling topu yardımıyla devirdiği kukalar kadar günahından arındığına dahi inanılmıştır.

Dünya genelinde kabul gören üç farklı tipte bowling sporu bulunmaktadır. Avrupa Bowling Federasyonu(ETBF), Uluslararası Bowling Federasyonu(FIQ) ve Dünya Bowling Federasyonu(WTBA) olmak üzere toplam üç federasyon, kendine ait kurallar geliştirmiş ve bowling oyununu farklı biçimlerde düzenlemiştir. Bowling oyununda amaç, yaklaşık olarak 18 metre mesafeden çizgi ile belirlenen haytın gerisinde yer alan kukaları(pin) devirmektir. Federasyon farklına göre 9 ya da 10 pin yani kuka olarak oynanan bowling oyununda oyuncunun bowling topunu elinden çıkarması gereken son nokta, faul çizgisi olarak adlandırılır. Faul çizgisinden başlayarak ölçülen ve yaklaşık olarak 18 metre olan bu mesafe, üçgen şeklinde dizilen kukaların en önde duran ve 1 numaralı pin olarak isimlendirilen kukaya kadar olan uzunluktur.

Ülkemizde bilhassa büyük kentlerde oynanan bowling oyununda 10 kukalı sistem kabul edilmiştir. Türkiye Bowling ve Dart Federasyonu tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde oynanan bowling, federasyona bağlı olan bir branş olarak görülür. Süper, 1, 2 ve 3. lig kategorileri bulunan bowling, ulusal lig kapsamında çeşitli müsabakalara ev sahipliği yapmaktadır. 2010 yılından itibaren ülkemiz, Avrupa Bowling Turu kapsamına giren bir adet uluslararası turnuvaya da sahip olmuştur. Bowling oyununda sporcular belirli bir puanlama usulüne göre mücadele eder. Frame olarak adlandırılan bölümler halinde oynanan bowling sporunda toplam 10 frame bulunmaktadır. İlk 9 frame boyunca eğer oyuncu ilk atışında “strike” olarak adlandırılan tüm kukaları devirmeyi başaramazsa, kalan kukaları yani pinleri devirmek için bir atış hakkı daha kullanabilir. Frame’in ilk atışında oyuncunun tüm pinleri devirmesi halinde skor tabelasına ilgili frame ile ilgili bir “X” harfi konur ve bu da sporcunun “strike” yaptığı manasına gelir. Oyuncuların ikinci hakkında tüm pinleri devirmesine ise “spare” denir ve oyuncu spare ya da strike yapmasına göre fazladan atış hakkı kazanır. Bowling oyununda ulaşılabilecek azami puan ise 300’dür.

Bir Cevap Yazın