Boğaz ağrısı tek başına hastalık mı?

boğazBoğaz ağrısı pek çok hastalığın bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Boğaz ağrısının oluşmasının en önemli sebebi ise enfeksiyonlar yani mikrobik kökenli hastalıklardır. Bunun için en önemli mikrop grupları ise virüsler ve bakterilerdir. Her iki mikrop grubunun da tedavi yolu birbirinden farklıdır. Fazla özelliği olmayan virüsler kendiliğinden yaklaşık olarak bir iki hafta içinde iyileşme gösterir. Bakterilerin ise antibiyotik kullanımını gerektiren farklı bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Enfeksiyonların dışında birçok hastalığın belirtisi de boğaz ağrısına neden olabilir. Boğazda oluşan kendi enfeksiyonu olmamasına rağmen, sinüslerden aşağıya akan ya da akciğerden kaynaklı akıntılar boğazda tahrişe sebep olur ve bu yüzden boğaz ağrısı oluşur.

Boğaz ağrısına sebep olan en önemli etken kronik farenjittir. Kronik faranjit mikrobik enfeksiyonuna bağlı olmayan hastalıklar dışında boğazın tahriş olması yüzünden ortaya çıkan boğazdaki mukozanın iltihabıdır. Bunun altında yatan etkenlerde oldukça önemlidir. Buna sebep olan etkenin bilinmesi tedavi sürecinde hem tedavinin gidişini, hem de tedavinin nasıl sonuçlanacağını belirleyecektir. Kronik faranjite neden olan üç önemli etken bulunur. Bunlardan ilki hastanın sigara içmesidir. Sigara içen kişilerin sigara kullanımını bırakmaması halinde, tedavinin doğru bir şekilde sonuçlanmamasına neden olur ve istenen verim tedaviden elde edilemez. Bu yüzden sigara içen kişinin tedaviden istenen sonucu alabilmesi için, kesinlikle sigarayı bırakması tavsiye edilir. Diğer bir neden ise, midenin özsuyunun boğaza kadar gelmesi ve orada kimyasal süreçte irritasyona neden olması ile mukozada yan etkilerin ortaya çıkmasındandır. Başka alanda olan enfeksiyonun yani burun, sinüs ya da akciğerde olan enfeksiyon boğazdan geçip, balgam ya da öksürük gibi etkenlerle irritasyona neden olması kronik faranjite sebep olur. Başka bir diğer etken olarak kansızlık, tiroit bezi ve guatr gibi sistemik hastalıklarda boğaz ağrısı olmasına sebep olabilir.

Boğaz ağrısı nasıl tedavi edilmektedir?

Boğaz ağrısına neden olan başka bir durum yoksa virüs için ilaç kullanılmamaktadır. Bu durumda boğaz bölgesinin rahatlatılması için gargara ve pastil gibi lokal tedaviler tercih edilebilir. Boğaz ağrısı olan hastanın gıda ve içeceklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Hastaların sıvı alımını fazla tutması gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için vitamin açısından zengin ilaçların kullanılması gerekir. Yine daha sonra bakteriyel enfeksiyonlara sebep olmaması için boğaz ağrısında, düşük dozda geniş spektrumlu ilaçlar verilir.

Bakterilerin sebep olduğu boğaz ağrısı hastalıkları olduğunda, bakterilerin tam olarak hangi tür bakteriler olduğunun tespit edilmesi gerekir. Tespit edilen bakterilerin türüne göre verilen ilaçların kullanılması gerekir. Boğaz ağrısının olması akut bir enfeksiyona bağlıysa ve tedavi edilmezse daha ciddi sonuçlar neden olabilir ve kronikleşecek başka enfeksiyonlar oluşabilir. Basit gibi görünen bir virüs tedavi edilmediğinde kronik bir hal alabilir ve kronikleşen akciğer enfeksiyonlarıyla uzun yıllar mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Eğer boğaz ağrısının sistemik bir hastalığın ilk belirtileri arasında olması halinde, bu çok ciddi yaşam kurtarıcı etkiye neden olacaktır.

Boğaz ağrısı olan hastalar bol bol sıvı tüketmelidir. Sigaradan uzak kalmalı, kirli hava gibi boğazı tahriş edecek ortamlardan uzak durulması gerekir. Tozlu ev ortamı hastalar için, hem alerji açısından hem de hastalığı olumsuz olarak etkileme açısından zararlıdır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Kullanılan kumaş ve yine temizlik için kullanılması gerekli olan temizlik ürünlerinin de dikkatli seçilmesi alerjik etkiye karşı yararlı olacaktır. Tüketilecek içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekir. Boğazın rahatlatılması için evde kullanılan gargara ve pastil de işe yarar. Yutulması kolay ve yumuşak olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. Gece yatmak için ortamın çok kuru olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın