Bit pazarı nedir?

Düşünün ki aradığınız aramadığınız her şey bir arada, burada mevcut, hem de yok fiyatına! Neresi mi burası? Burası bit pazarı. Peki, nedir şu bit pazarı olayı? Bit mi satılır orada? Bit nedir? Sorular, sorular…

Bit pazarı meselesi soyumuz olan Osmanlı Devleti’ne kadar dayanmaktadır. Evlerde kullanılmayan giysiler, ev eşyaları, araç-gereçler ve aklımıza gelmeyen daha birçok şey bu pazarlara getirilir, sırf elden çıkarmak için satılırdı. O zaman hırsızlık gibi, hiçbir toplumda kabul görmeyen davranışlar şimdiki kadar olmadığından satılan ürünlerin, satan kişiye ait olup olmadığından şüphe edilmezdi ve ürünler direk alınırdı. Alan kişi bu ürünü inceler, eğer onarılması gereken bir noktası varsa onu onarır, üzerine birazcık kâr payı ekleyerek yeni müşteriye satardı. O günlerden bu günlere bit pazarlarının mantığı bu şekilde devam etmektedir.

bit-pazarı-nedir

Bit pazarının kelime anlamı olarak tarihçesini incelediğimizde karşımıza çıkan tezlerden en makul olanı, bu sözcüğün bayat kelimesinden geldiğidir. Bayat hepimizin bildiği üzere, tazeliğini, yeni olma halini kaybetmiş demektir. Bu sözcük grubu önceleri ‘bayat pazarı’ şeklindeydi. Zamanla halk içerisinde dilden dile konuşuldukça bu kelime öbeği ‘bat pazarı’ haline dönüşmüştür. Şimdilerde ise ‘bit pazarı’ şeklinde kullanılmaktadır. Hayatın akışında, dilin ilerleme serüveninde bit pazarı öyle bir noktaya gelmiştir ki, bit pazarını atasözlerimize bile almışız. Öyle ki ‘Eskiye itibar olsaydı bit pazarına nur yağardı.’

Günümüz koşullarında alışveriş yapmak verdiği hazzın yanında iyi bir mali yaptırım gerektirmektedir. İşte bu bit pazarları gelir seviyesi hayatın zor şartlarına yetişemeyen insanlar için çıkış kapısı olmaktadır. Vatandaş ihtiyacı olan kıyafeti, ayakkabıyı, dolabı, tabağı, çanağı, beyaz eşyaları, hepimizin günlük hayattan faydalanmak durumunda kaldığımız hemen hemen her şeyi oldukça cebe uygun fiyatlarla bu pazarlarda bulabilmektedir.

Bit pazarlarının, Osmanlı’dan cumhuriyete, geçmişten günümüze hayatımızın içinde olduğunu anlayabilmek için yaşadığımız şehirlere bir göz atmanız yeterlidir. İstanbul’da Kadıköy, Dolapdere gibi çeşitli semtlerde, İzmir’de farklı noktalarda, Ankara’da İtfaiye Meydanı’ nda, Mersin’de Mersin Çarşısı civarında her şeyin cebe dost satıldığı bu pazarlar hala aktif haldedir. Ne saçınız ne keseniz bitlenmeden yapacağınız, yüzünüzü güldüren, en ekonomik ticaret bit pazarlarında, sizi de bekleriz!

Bir Cevap Yazın