Bergama’nın tarihi yerleri nerelerdir?

Bergama İzmir’e bağlı bir ilçedir. Bergama, İzmir’in kuzeyinde, Bakırçay Havzasında yer almaktadır. Doğuda Kınık, batıda Dikili, güneyde Aliağa, kuzeyde Balıkesir ve Manisa illeri yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 103 km olan Bergama turizm bakımından son derece gözde bir ilçe olarak dikkat çekmektedir.
Bergama’nın en önemli tarihi yerleri şunlardır:
bergama-pergamon
1-Bergama Ulu Cami
İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan Bergama Ulu Cami kesme taştan yapılmış olup dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. 1399 yılında Sultan Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış ve 1905 ile 1949 yıllarında yeniden onarım görmüştür. İbadet mekanı dört payenin taşıdığı, sekizgen kasnaklı, aynı eksen üzerinde bulunan üç kubbe ile örtülmüş olan Bergama Ulu Cami’nin ibadet kısmının girişi yan tarafta bulunmaktadır. Bergama Ulu Cami’nin, Selçuklu sülüsü ile yazılmış girift bir kitabesi vardır. Cami’nin hemen yanında, 38 metre yüksekliğinde minaresi bulunmaktadır.

2- Bergama Kızıl Avlu
Mısır Tanrıları Tapınağı olarak bilinen Kızıl Avlu, Bergama merkezine 1 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bergama’nın en büyük antik yapısı olma özelliğine sahip olan Kızıl Avlu, Mısır Yeraltı Tanrısı Serapis ve ona bağlantılı olan İsis ile Harporakes’e adanmıştır. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından M.S. II. yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Bergama Kızıl avlu, büyük bir alan üzerine kurulmuştur.

Bergama Kızıl Avlu, adını ismini kırmızı ateş tuğlalarından almıştır. Simetrik kuleleriyle dikkat çeken Bergama Kızıl Avlu, en çok gezilen yerlerden biridir.

3- Küplü Hamam
İzmir’in Bergama ilçesindeki Küplü Hamam, 1427 yılında inşa edilmişdir. Kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen hamam adını, antik mermer bir küpten almıştır. 19. yüzyıla kadar hamamda bulunan bu mermer küp, o dönemlerde yurtdışına kaçırılmış ve bugün Paris Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir. Küplü Hamam, kesme ve moloz taş ile tuğladan yapılmış çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen onarım ve eklerden dolayı orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Klasik Osmanlı hamam mimarisinin örneklerini taşıyan Küplü Hamam, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmektedir.

4- Elaia Antik Kenti
Antik dönemlerin en önemli yerleşim alanlarından biri olan Elaia Antik Kenti İzmir-Bergama’daki Zeytindağın sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kentin adı “’zeytinlik”’ anlamına gelmektedir. Mitolojiye göre Elaia Antik Kenti’nin kurucusu Menestheus’dur. Kent Hellenistik dönemde önem kazanmaya başlamıştır. Kent, genel olarak Bergama Krallığının deniz üssü olarak kullanılmıştır. Antik kentten günümüze kadar gelen en sağlam kalıntı mendireğidir.

5- Asklepion Antik Kenti
İzmir’in Bergama ilçesindeki Asklepion Antik Kenti, antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biridir. Dönemin ünlü hekimlerinin yetiştiği bir tıp okulu ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olarak tarihe geçmiştir. Asklepion Antik Kenti, radyoaktif özellikleri ile tanınmaktadır. Asklepion Antik Kenti’nin suları, günümüzde de önemini korumaktadır. Asklepion Antik Kenti, seçkin doktorlar ile çamur banyoları, meditasyon, müzik, telkin, masaj, aromaterapi, özel diyetler, doğal bitkisel karışımlar, su ve SPA terapileri ile pek çok insanın derdine deva olan tarihi bir yerdir.

Apollon’un oğlu olan ve Sağlık Tanrısı olarak bilinen Asklepios’tan adını alan antik kent, dünyanın ilk sağlık merkezi olma özelliğine sahiptir.

6- Bergama Antik Kenti
İzmir’in en kuzeyinde yer alan Bergama Antik Kenti, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olup Pergama ve Pergamon isimleri ile anılmıştır. Bergama Antik kenti yalnızca birçok medeniyetin hüküm sürdüğü bir yerleşim alanı değil, aynı zamanda sağlık ve şifa merkezi özelliğine de sahiptir.

7- Allianoi Antik Kenti
Allianoi Antik Kenti, Bergama ilçesindeki Yortanlı Barajı alanının ortasında bulunmaktadır. Paşa Ilıcası mevkiindeki Allianoi, termal bir kent özelliğine sahiptir. Kent, 30 bin metrekarelik bir alana kurulmuştur. Termal kent olmasından dolayı bölgede ılıca kompleksi bulunmaktadır.

8- Pergamon
İzmir’in Bergama ilçesine bağlı bir antik kenttir. İ.Ö. 282-133 yılları arasında Pergamon Krallığının başkentliğini yapmıştır. Pergamon, adını kahraman olarak bilinen Pergamos’tan almıştır. Teuthrania kralını öldüren Pergamos ele geçirdiği bu kente kendi adını vermiştir. Ancak bunlar hepsi birer söylentiden ibarettir. Yazılı belgelerde Pergamon Antik Kent’ten ilk olarak İ.Ö. 4. yüzyılda bahsedilmiştir. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Pergamon, tarihteki önemli olaylara tanık etmiştir.

Bergama 22.06.2014 tarihinde uzun uğraşlar sonucunda Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen toplantının ardından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Türkiye’nin, 2011’de geçici listeye kabul edilen diğer adayı Bergama da bu toplantıyla, “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” dosyasıyla asıl listeye girdi. Bergama UNESCO Dünya Mirası`ne giren 999. miras olarak tarihe geçti.

Bir Cevap Yazın