Leep ameliyatı nasıl yapılır?

leepLeep kadınlarda rahim ağzında kötü huylu hastalıklara dönüşme riski bulunan öncül hastalıklarının tedavi edilmesi için kullanılan bir tekniktir. Lazer teknolojisinden daha da yeni bir teknik olan Leep (Loop Electrosurgical Excision Procedure) rahim ağzında meydana gelen değişimin kesin tanısının koyulması ve bu sorunun tedavi edilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Uygulanan teknik elektrik enerjisiyle çalışan, halka şeklinde bir telden meydana gelen oldukça basit olan bir cerrahi alet yardımıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu alet sayesinde rahim ağzında değişiklik gösteren bölge, çok hızlı, ağrısız ve etkili şekilde çıkarılmaktadır.

Leep kimler için uygun olan bir yöntemdir?

Yapılan PAP Smear testi sonucunda kanser öncüsü olan lezyonlar tespit edilmiş kadınlar Leep işlemi için en uygun olan hastalardır. Günümüzde tıpta Leep yöntemi bazı hastalıklar için kullanılan, rahim ağzının yakılmasında, dondurulmasında ya da lazerle tahrip edilmesi gibi farklı tedavi yöntemlerinin yerini almış olan bir tedavidir. Diğer yöntemlerle kıyaslandığında Leep bölgedeki dokuyu tahrip etmeden dışarı çıkarır ve tedaviyi sağlarken, aynı zamanda tanı konulması amacıyla patolojik doğrulama olanağı sağlar.

Leep ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Bu yöntem cerrahi bir işlem olmakla birlikte, hastalara ayaktan uygulanan cerrahi işlemler kategorisinde değerlendirilmektedir. Operasyon sırasında hastalarda lokal anestezi ya da genel anestezi kullanılarak işlem yapılabilir. Bu işlem sırasında rahim ağzında ağrı hissini taşımayı sağlayan sinirler bulunmadığı için, işlem yapıldığında hasta herhangi bir acı duymaz. İşlemin tamamlanmasından sonra, hastanın hastanede yatışı gerekmez, hemen normal yaşama dönüş sağlanır. Leep ameliyatının süresi sadece 3-4 dakika içinde tamamlanır. Ameliyat sırasında hasta jinekolojik pozisyon durumunda olur ve vajina bölgesine spekulum denilen muayene aleti yerleştirilir. Böylece rahim ağzı görünür duruma getirilir. Verilen elektrik akımının güvenli bir şekilde akışını sağlamak amacıyla, hastanın bacağına topraklama pedi yerleştirilir ve buraya yapıştırılır. Bunun ardından elektrik akımını iletecek olan yarım halka biçiminde bir tel olan kaleme benzeyen elektrokoter ile rahim ağzından bir parça dışarıya alınır. Elektrik akımı hem bölgedeki dokuyu kesmek için, hem de burada kalan dokunun yakılmasını sağlar ve kanamanın durdurulmasına yardımcı olur.

Rahim içinden çıkarılan parça patolojik incelemeye gönderilir. Eğer kanamanın hala devam etmesi halinde, kalemin ucunda bulunan tel çıkarılır ve uç tarafına topa benzer bir parça takılır. Bu aletle kanama olan bölgeler yakılır. Kanamanın durdurulması için bazı sıvılar kullanılabilir. Eğer ameliyat yapılırken lokal anestezi verildiyse, hastanın hiç beklemeden normal yaşama dönmesinde sorun çıkmaz. Genel anestezi kullanıldığı zaman, hastada anestezinin etkisi geçene kadar yaklaşık 30-60 dakika bekleme odasında bekletilmesi gerekir. Leep ameliyatı uygulanacak olan hastalarda herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur.

Leep işleminden sonra meydana gelebilecek yakınmalar nelerdir?

Leep bir cerrahi işlem olduğundan, diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi bazı yan etkileri olabilir. Ancak yakınmalar çok hafif ve az olur. Hastada daha sonradan koyu kahverengi ya da siyah bir akıntı olabilir. Akıntının miktarı farklı olacağı için, hastalar mutlaka hijyenik pet kullanmalıdır. Hatta bazı hastaların bir kısmında Leep ameliyatından 1-2 hafta geçtikten sonra bile aşırı kanama olabilir. Hastaların ağrı şikâyeti nadiren olur. Ağrı olduğunda aynı gün ya da ertesi gün adet sancısı gibi kramp tarzında olur. Bunun gibi fazla kanama ya da ağrı olursa ve bunlar ağrı kesicilerle geçmezse mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Leep ameliyatının ardından enfeksiyon oluşması, oldukça nadirdir.

Leep ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir?

  • Bu uygulamadan sonra 3-6 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalıdır
  • 3-6 hafta süreyle vajinal tampon kullanılmamalıdır
  • Hastalar en az 2 ay vajinal duş yapmamalıdır
  • Operasyondan sonra 2-3 gün ağır egzersizlerin yapılmaması, havuz ve denize girilmemelidir
  • Kanama devam ettiğinde, hasta ayakta duş almalıdır.

Bir Cevap Yazın