Bel ağrısı neden olur?

bel ağrısıBel ağrısı vücudumuzla yapmak istediğimiz hareketleri kısıtlayan, yürümeyi engelleyen, ayakta durmaya bile engel olan, oturmayı zorlaştıran, can sıkıcı olan ve herkes tarafından çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bel ağrılarının oluşum nedeni genel olarak her insanda farklılık göstermekte ve bu yüzden ağrının neden kaynaklandığı tam olarak tespit edilememektedir. Ancak iyi bir doktor sayesinde tedavi sürecinde her türlü etken değerlendirilirse, bu rahatsızlığın ve ağrıların neden olduğu ortaya çıkar. Bu bel ağrılarının stres kaynaklı olarak mı, yoksa duruş bozukluklarından kaynaklı olarak mı veya bel bölgesinde oluşan kireçlenme gibi etkiler yüzünden mi bel ağrısı çekildiği kesin olarak belirlenir.

Bel ağrısı neden olur?

  • Bel ağrısı kişinin yaşamında sürekli olarak strese maruz kalması nedeniyle ortaya çıkabilir
  • Kaslar nedeniyle oluşan ağrılar
  • Kişinin duruş şeklinden kaynaklanan bozukluklar
  • Kişideki bel fıtığının etkisiyle
  • Kişilerin fazla kiloları nedeniyle
  • Bel kaymasından oluşan ağrılar
  • Bel bölgesinde meydana gelen kireçlenmeler
  • Osteoporoz belirtisi olarak ortaya çıkan ağrılar
  • Vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen omurilik hasarları ve omurga kırıkları nedeniyle
  • İltihaplı romatizma nedeniyle görülen belirtilerden
  • Kişilerin karın içi organlarında meydana gelen bazı rahatsızlıklar nedeniyle bel ağrıları olabilir.

Bel ağrılarının nedenlerinin bazılarını değerlendirirsek;

Bel ağrısına sebep olan kireçlenme: Kişilerde eklem bölgelerinde meydana gelen yıpranmalar, eklemlerdeki kireçlenme etkisi bel ağrısına neden olan etkenlerin en önemlileri arasındadır. Bu yüzden insanlar fiziksel basılara karşı daha zayıf hale gelir. Özellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte kireçlenme etkisi daha fazla belirgin hale gelir. Eğer zamanında önlem alınmazsa, ileride oldukça zorlu bir süreç geçirmenize neden olur.

Kas kökenli olarak meydana gelen bel ağrıları: Bel ağrıları genellikle kas kökenli meydana gelir. Ağrılar şeklinde kendini gösterir. Kişinin bir evden taşınması sırasında bile yapılan bazı hareketler nedeniyle kaslar aşırı derece zorlanabilir, mevsim geçişlerinden kaslarımız etkilenebilir, rüzgara maruz kalınması ya da klimalı olan ortamlarda çok uzun süre durma gibi faktörler kas kökenli bel ağrıların oluşmasına neden olabilir.

Strese bağlı olarak oluşan bel ağrıları: Strese bağlı olan bel ağrıları genellikle vücudumuzdan salgılanan stres hormonlarından dolayı meydana gelir. Gün içinde yapılan işlerden dolayı, günlük yaşamın ağırlığı yüzünden stresin yaşanması, bel ağrılarının sebepleri arasındadır.

Kötü duruş pozisyonlarına bağlı oluşan bel ağrıları: Çok uzun bir süre hareketsiz şekilde kalma bel ağrılarının nedenleri arasındadır. Bu gerek sabit olarak ayakta durma şeklinde ya da sabit olarak oturma şeklinde olabilir. Özellikle masa başı çalışanları, uzun süre bilgisayar başında oturanlarda bu tarz bel ağrıları daha sık görülür. Eğer kişiler bu pozisyonlarda dik duruş pozisyonunu sağlayamıyorsa, bu durumda bel ağrısı daha fazla etkili olur.

Bel fıtığı nedeniyle oluşan bel ağrıları: Bel fıtığı omurgadaki disklerin arasında oluşan fıtıklaşmadır. Ani yapılan hareketler, omurgayı yeteri kadar koruyamama gibi etkenler bel fıtığının oluşmasına neden olabilir. Bu hastalarda görülen bel ağrıları oldukça şiddetli olur. Fıtıklaşma olan bölgede sinire bası olduğunda, ağrının derecesi artar.

Fazla kilolar: Fazla kilolar nedeniyle oluşan bel ağrıları, kişilere zorlu anlar yaşatabilir. Vücut fazla kiloları taşırken, belinizde çok zorlanır. Eğer kısa zamanda önlem almazsanız, daha ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bel ağrısı yapılan yanlış hareketlerle, vücudun alışık olmadığı türden davranışlar, ağır yüklerin kaldırılması gibi etkenlerle daha şiddetli hale gelebilir. Genellikle sağlığa yeteri kadar dikkat etmeme nedeniyle bu tür sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle bel ağrılarını önemsemeli ve doktora giderek bunun nedenleri tespit edilmelidir. En doğrusu hemen tedaviye başlanarak,  bel ağrısından kısa sürede kurtulmak gerekir.

Bir Cevap Yazın