Behçet hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Tıp literatüründe Behçet sendromu olarak da geçen Behçet hastalığı, bu hastalık ilk defa bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından teşhis edildiği için bu isimle anılmaktadır. Dünya genelinde en çok 30-40 yaş arası erkek bireylerde görülen Behçet hastalığı, dünya genelinde birçok ülkede rastlanılan bir rahatsızlık olmasına rağmen en çok Türkiye, İsrail ve Japonya’da görülmektedir. Beyindeki kan damarlarının iltihaplanmasına sebebiyet veren Behçet hastalığı, deri altında ve göz bölgesinde de görülmektedir. Behçet sendromunun bağışıklık sistemindeki bazı fonksiyon bozuklukları sebebiyle geliştiği düşünülse de, hastalığın kesin olarak nasıl oluştuğu şuana dek bulunamamıştır. Ancak başta Türkiye olmak üzere dünya genelinde hastalığın kesin tedavisine yönelik çalışmalara aralıksız devam edilmektedir.

  • Belirtileri

Kronik hale gelen ağız aftları Behçet hastalığını en yaygın görülen belirtilerindendir. Temel olarak damarların iltihaplanmasına neden olan hastalık, gözde de kapsamlı sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Ağız afları gibi genital bölgede de şiddetli kızarıklıkların ve yaraların oluşmasına neden olan Behçet hastalığı, cildin çeşitli bölgelerinde etkisini göstermektedir. Damarda iltihaplanmaya neden olduğu için hastalığın belirtileri de ilgili damarın bulunduğu bölgenin yapısına ve kişinin kalıtsal özelliklerine göre değişmektedir. Belirtilerin görülmesi için kesin olarak verilebilecek bir tarih de bulunmamaktadır. Zira hastalık sinsi bir şekilde ilerleyerek birkaç yıl boyunca hiçbir belirti gözlemlenmemesine neden olabilir.

Behçet hastalığı belirtileri bir anda ortaya çıkmayabileceği gibi hastalığın başlamasının ardından geçen birkaç yıl içinde kendini belli edebilir. Lupus ve Crohn gibi hastalıkların belirtilerine de son derece benzeyen belirtilere sahip olan Behçet hastalığının teşhisi için muhakkak uzman bir hekime danışmak gerekir. Uzman hekim hastalığa teşhis koymadan önce tüm bulguları titiz bir şekilde değerlendirmekte ve diğer olasılıkları da göze almaktadır. Hastalığın daha seyret görülen belirtileri ise eklem ağrıları ve testiste iltihaplanmadır. Merkezi sinir sistemini de etkileyebilen Behçet hastalığı bu tür durumlarda kalıcı hasar verebilme potansiyeline sahiptir. Çok şiddetli baş ağrılarına neden olabilen hastalığın migren gibi rahatsızlıklarla da karıştırılması söz konusu olabilir.

  • Tedavi

Öncelik kişinin hastalıktan şüphelendiği anda vakit kaybetmemesi ve “muhakkak en kısa süre içinde” uzman bir hekime başvurması gerekir. Hastalığın tedavisinde hekim öncelikle hayati öneme sahip olan organların korunmasını amaçlamaktadır. Hastalığın geliştiği bölgeye göre kişinin yaşamını tehdit altına sokabilecek durumlarda organın ya da organların korunması tedavinin ilk adımı oluşturmaktadır. Dolaşım sistemi için kritik derecede önemi bulunan damarlar, göz ya da merkezi sinir sistemi gibi bölgelerin etki altında kalması hasta açısından oldukça ciddi sorunlara neden olabileceğinden, tedavi için öncelikle bağışıklık sistemini baskı altına alan ilaçlar kullanılmaktadır. Behçet hastalığı hakkında bilgi almak için kesinlikle uzman bir hekime başvurulması gerektiği ve bu hastalığın hayati derecede öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.

Bir Cevap Yazın