Bebek nasıl emzirilmeli?

EmzirmekDoğumdan sonra bebeğin emzirilmesi hem bebeğin sağlığı açısından önemli, hem de annenin sağlığı açısından oldukça önemli bir unsurdur. Bu yüzden annenin doğru emzirme pozisyonları bilmesi bu yararlı etkenlerden faydalanması için gerekir. Bununla birlikte daha kolay bir dönem geçirilebilir. Anne ve bebeğin sağlığı açısından, bu önemli detayların atlanmaması gerekir.

Emzirme sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Emzirme döneminde olan bir kadının her gün için 500-600 kalorilik olan ek enerjiye ihtiyacı bulunmaktadır.

Her gün en az 2 litre sıvı almaya dikkat edilmeli, protein ihtiyacının karşılanması için kırmızı et, balık, tavuk ve kuru baklagiller içeren öğünler hazırlanmalıdır. Bu beslenme düzeninde sebze ve meyvelerin tüketimi de ihmal edilmemelidir.

Yemeklerde alınan tuzun iyotlu olması tavsiye edilmektedir.

Vücutta fazla ödem olduğu zaman, süt memelerden daha zor salgılanacaktır. Ödem meydana geldiği zaman sütün memelere gelmesi bile 2-3 gün gecikerek olur. Ödemin azalmasından sonra, memeden gelen süt miktarı da artış gösterir. Bu sürede ödemi azaltmak için karpuz, lahana ve salatalık gibi yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Bitki çaylarının arasında olan bir kısım bitkiler anne sütünü arttırıcı özelliklere sahiptir. Bu tür bitki çaylarının arasında özellikle çemen otu, keçisedefi, mine çiçeği, amber çiçeği ve rezene bulunur. Bunların içinden daha çok rezenenin içilmesi tavsiye edilir. Her gün 2 bardak rezene içmek sütün artmasına sebep olur.

Nane çayını içmek, naneyi taze tüketmek ve sigara içmek anne sütünün azalmasında etkilidir.

Emzirme sırasında memelerden birisinin bebek tarafından daha fazla emilmesi, diğer memenin az emilmesi durumunda, zamanla memede olan süt kanalları etkilenir ve süt üretiminde azalma olur. Belirli bir süre sonunda süt salgısı durur.

Doğru Emzirme Pozisyonları Nasıl Olmalı?

Bebeğin emzirilmesi sırasında tercih edilecek olan pozisyonların hepsinde annenin rahat etmesi gerekmektedir. Bebeğin başı ile vücudunun aynı düzlemde olması gerekmektedir. Bebeğin yüzü memeye dönük şekilde olmalı, burnu ise meme ucunun tam karşısında olmalıdır. Annenin bu pozisyon sırasında bebeğinin vücudunu eliyle kavrayarak, kendi vücuduna doğru yakın tutması gerekmektedir. Yeni doğan döneminde olan bebeklerde baş boyun ve popo desteklenmeli ve bu şekilde tutulmalıdır. Anne dört parmağını meme altından destek yapıp, baş parmağını kullanarak memenin üst bölümünü tutmalı ve meme ucu bebeğin ağzına konulmalıdır.

Yatar Pozisyon: Anne yatakta doğrulamadığında ve dönemediğinde, ilk aşamada emzirmek için bu pozisyon kullanılabilir. Bebeğin alt tarafı yastıkla desteklenmeli ve anneye doğru paralel olacak şekilde yatırılmalıdır. Bu pozisyondayken bebeğe annenin göğsü kavratılmaktadır.

Beşik Pozisyonu: Anne oturur ve dönebilir durumda olması halinde, bebeğin alt tarafı bir yastıkla desteklenir ve bu durumda bebek annenin kucağına verilerek, bu şekilde emzirmeye başlanır.

Çapraz Beşik Pozisyonu: Bebek küçük olduğunda ve başını bile tutmakta zorlanması durumunda, bebeği emzirmek için en uygun pozisyon bu olacaktır. Emzirme yapılırken bu pozisyon kullanıldığında, bebek diğer kolla tutulur.

Çanta (Futbol Topu) Pozisyonu: Bu tür emzirme pozisyonu ikiz bebeklerde en uygun olan emzirme pozisyonudur. Bebeğin biri annenin koltuk altındayken yüzü annenin yüzüne doğru olacak şekilde emzirilmektedir. Diğer ikinci bebek ise, öbür bebek gibi aynı pozisyonda diğer göğüsten süt emzirilir.

Bir Cevap Yazın