Bahriye Üçok kimdir?

Türkiye’de son 20-25 yıllık zamanda çok sayıda faili meçhul cinayet işlenmiştir. Bu cinayetlerde bomba yöntemi kullanılmıştır. Ve birçoğunun faili hala bulunmuş değildir. Faili meçhul cinayetlerden biri de Bahriye Üçok cinayetidir.
Bahriye-Ucok-un-kizi-Kumru-Uc1
1919 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Üçok’un babası Hamit Ataç’tır Bahriye Üçok, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Üçok ile evlenmiş ve bu evlilikten Kumru isminde bir kızı olmuştur.
İlk ve ortaokulu Ordu’da bitirmiş olan Bahriye Üçok, Kandilli Kız Lisesi’ni bitirmiştir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü’nden okurken, aynı zamanda Devlet Konservatuarı Opera Bölümü’ne de devam etmiş ve bu bölümü de başarıyla bitirmiştir. 11 yıl kadar Samsun ve Ankara’da lise öğretmenliği yaptıktan sonra, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır. Üçok, bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesidir.

1957 yılında doktor olan Bahriye Üçok, 1964 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adını verdiği çalışmasıyla da doçent olmuştur. İyi derecede Farsça ve Arapça bilen Üçok, Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslam dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumlamıştır. Bundan dolayı 1960’lı yıllardan itibaren sürekli olarak tehditler almış ve kendisini güvende hissetmediği için akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştır. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından 1971 yılında kontenjandan senatör seçilmiş ve böylelikle aktif siyasi yaşama ilk adımını atmıştır .Beş yıl boyunca Cumhuriyet Senatosu divan üyeliği yapmış olan Bahriye Üçok siyasi tercihini CHP’den yana kullanarak Üçok,1977 yılında CHP’ye katılmıştır. 12 Eylül’den sonra açılmış olan Halkçı Parti’nin 1983 yılında kurucu üyesi olmuştur. 1983 seçimlerinde bu partiden Ordu milletvekili olarak TBMM’ye giren Üçok, 1986 yılından itibaren itibaren SHP üyesi olmuş ve 1990 Eylül’ünde bu partinin parti meclisi üyesi seçilmiştir.

1988 yılının Kasım ayında televizyonda yapılan bir açık oturumda, “İslam’da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı” iddialarına dayanan açıklamalarından sonra tehditler almaya başlamıştır.

Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Köroğlu Caddesi’nde bulunan evine, Ekspres Kargo tarafından ulaştırılmış olan ve gönderici olarak İlmî Araştırmalar Vakfı’nın göründüğü kitap paketini saat 16.30’da teslim almıştır. Bomba olabileceği şüphesi üzerine paketi kapısının önünde açmaya çalışırken, paketin içine yerleştirilmiş olan bomba patlamış ve Bahriye Üçok ağır yaralı olarak Hacettepe Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne kaldırılmıştır. Üçok, saat 20:00 sularında hayata veda etmiştir. Cenazesi 9 Ekim 1990 tarihinde Maltepe Camii’nden kaldırılmış ve Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilmiştir. Cinayeti “İslâmi Hareket” adlı örgüt üstlenmiştir.

SHP Parti Meclisi üyesi olan Doç. Dr. Bahriye Üçok, cinayete kurban gittiği sırada SHP için bir laiklik raporu hazırlamaktaydı. Bahriye Üçok, katılmış odluğu toplantılarda sürekli olarak laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş ve “laikliğin savunucusu ilahiyatçı” olarak tanınmıştır.

Fransızca, Arapça ve Farsça bilen Bahriye Üçok, “İslam’dan Dönenler”, “Yalancı Peygamberler” ve “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı üç kitap yayımlamıştır.

Ölümünden sonra adı, İzmir’de önemli bir meydan, bir bulvar ve bir mahalleye; Artvin, Edirne ve Ankara’da da birer caddeye, İstanbul Kadıköy Belediyesi tarafından da bir çocuk yuvasına verilmiştir.

Eserleri
1- “İslam’dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler”, 1967.
2- “İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar”, 1965.
3- “İslam Devletlerinde Türk Naibeler ve Kadın Hükümdarlar”, , 1981
4- “Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu”, 2000.
5- “Şeriat Sarmalında Türkiye”, 2010,
6- “İslam Tarihi Emeviler Abbasiler”, 1983

Bir Cevap Yazın