B grubu vitaminlerinin yararları nelerdir?

b vitaminiB vitamini faydaları açısından değerlendirildiğinde, her birinin ne kadar değerli olduğu anlaşılabilir. B vitamininin pek çok türü bulunmaktadır. Bunların hepsinin de ayrı ayrı faydaları vardır.  B vitaminleri genel olarak vücudumuzda öğrenmeyi, hafıza ve konsantrasyonu güçlendirir, aynı zamanda beyni stresin olumsuz etkilerinden korur. Fiziksel ve zihinsel sağlık açısından destekleyici bir vitamindir. Bunun yanında iş, sınav gibi stres altında olunan zamanlarda vücudumuzdaki B vitamini ve magnezyum birlikte tüketilir. B vitaminleri eksikliğinde geçici hafıza kaybı ve öğrenmenin olumsuz etkilendiği durumlar ortaya çıkabilir. B vitaminleri suda eriyen vitaminler arasındadır.

Hafıza ve zekanın destekleyicisi olan, hücreler için gerekli enerjinin sağlanması için yağ ve glikozun yanmasına destek olan bir vitamindir. Serotonin hormonu taşıyıcıların oluşmasına destek olan, DNA onarımına destek olan farklı fonksiyonları bulunur. Yoğun bir stres altındakiler, öğrenme faaliyetlerinde bulunanlar ve duygusal açıdan kendini iyi hissetmeyenler B vitamini bakımından zengin besinleri tüketmelidir.

B vitaminini çeşitlerinin yararları

B1 vitamini: Tiamin olarak ta bilinen B1 vitamini, iyi bir antioksidan olarak kullanılmalıdır. Alkol ve diğer oksidasyonlara karşı vücudumuzda bulunan sinir dokularını korur. Tiamin enerji verici olarak ta etkilidir. Tiamin eksikliği halinde vücutta depresyon, dikkat eksikliği, halsizlik ve yorgunluk, sinirlilik hali ve hafıza kaybı gibi sorunlar oluşur. B1 vitamininin gereğinden fazla eksikliğinde ise beriberi olarak bilinen hastalık ortaya çıkabilir. Yapılan bir araştırmada B1 vitamini eksikliği olmayan kişilerin tiamin alımında bulunması halinde, bunun beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesine neden olduğu belirlenmiştir. Tiamin, besinler içinde tahıl kabuklarında, bira mayası ve sığır etinde oldukça fazla miktarda bulunmaktadır. Bunun dışında ekmek, bakla, fındık, soya fasulyesi, kuru bezelye ve cevizde tiamin kaynağıdır.

B2 vitamini: Bu vitamin karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolizmasında kullanılmaktadır. Riboflavin olarak ta bilinir. Hücrelere zarar verici maddelere karşı antioksidan etkisi bulunur. Bunun dışında B2, B6 ve B9 vitaminlerinin vücudumuzda kullanabilecek formlara dönüşmesine yardımcı olur. Kırmızı kan hücresinin üretiminde ve vücudun gelişmesinde önemlidir. Alkol alışkanlığı olan ve yaşlı kişilerde B2 vitamini eksikliği olabilir. B2 vitamini insanlarda görme yetisi açısından da önemlidir. Riboflavin eksikliği dudakta ve dilde iltihaba ve ağızla ilgili sorunlara ve cilt yaralarına neden olabilir. Riboflavin ağızdan hap şeklinde de kullanılabilir. Riboflavin besinler içinde süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinde, badem ve kuru fasulye gibi yiyeceklerde bulunur.

B3 vitamini: Nisain olarak ta bilinen vitamin, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin vücutta kullanılmasında rol oynar. Sinir sistemi açısından önemlidir. Mitokondriden enerji üretimi sağlar. Bu nedenle beynin korunmasında önemli bir yeri vardır. Enerji azaldığında beyinin  işlevleri yavaşlar. Niasin eksikliği hafıza sorunlarına, yorgunluk ve depresyona neden olabilir. Fazla miktarda eksilirse pelegra denen hastalık oluşur.

B5 vitamini: Enerji metabolizması üzerinde etkili bir vitamindir. Strese karşı mücadele etmeye yardımcı olur. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde, cilt ve saç sağlığında B5 vitamininin önemli bir yeri vardır. Pantotenik asit olarak ta bilinir. Pantotenik asit eksikliği olursa saç dökülmesinden, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtiler görülür.

B6 vitamini: Kırmızı kan hücreleri ve proteininin vücutta metabolize edilmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sigara içenlerde akciğer kanserine karşı mücadeleyi sağlar. Kan şekerini dengeler ve cildi gençleştirir. Parkinson hastalığında, baş ağrısı, depresyon ve kronik ağrılara sebep olan dopamin ve serotonin eksikliğini gidermeye yardımcı olur. Özellikle pirinç, nohut, patates gibi tahıllı besinlerde, kestane, fındık ve ıspanakta, somon gibi deniz ürünlerinde, hindi, kırmızı et ve muz gibi besinlerde B6 vitamini vardır. B6 vitamini eksikliğinde uykusuzluk, sinirlilik ve kansızlık gibi sorunlar yaşanır.

B7 vitamini: Vitamin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmalarında önemlidir. Sağlıklı saçların, tırnakların ve cildin olmasında önemlidir. Biyotin olarak ta bilinir. Embriyo gelişiminde önemli olan bu vitamin, özellikle hamilelikte bebeğin beyin gelişiminde etkili olur. Biyotin eksikliği kansızlık, yorgunluk, saç kaybı, depresyon ve bulantıya neden olur.

B9 vitamini: Folik asit olarak ta bilinen bu önemli vitamin özellikle hamilelikte çok önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda,  enerji sağlanmasında gereklidir. B12 vitaminiyle birlikte homositeini azaltmaktadır. Beynin işlevlerine, aynı zamanda ruhsal ve zihinsel sağlığa yararlıdır. Folik asit eksikliği hafıza kaybına ve anemi gibi sorunlara neden olur.

B12 vitamini: B12 vitamini diğer suda eriyen vitaminlerden farklı karaciğerde, böbreklerde ve diğer dokularda depo edilmektedir. Kobalt içerdiğinden kobalamin olarak ta bilinir. B12 vitaminin vücudumuzdaki rezervi 5-6 yıl süreceğinden herhangi bir eksiklik olmazken, kobalamin eksikliği olabilir. Bu yüzden yeterince B12 vitamini alınmalıdır.

Bir Cevap Yazın