ATM nedir?

Günümüz yaşamında her insan banka işlemleri yapmakta ve modern dünyanın hakimi olan bankalar ile bir şekilde temas kurmaktadır. Büyük şehirlerde yaşayan insanlar için bankalara gitmek çoğu zaman uzun saatler boyunca bitmek tükenmek bilmeyen bir eziyet anlamına geldiğinden, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de hemen hemen herkes ATM(Automated Teller Machine) cihazlarını kullanmaktadır. 20. yüzyılın ikinci döneminden itibaren para çekme işleminin makineler yardımı ile yapılmasına yönelik çeşitli denemeler yapılsa da, gerçek anlamda ilk ATM patenti 1973 yılında alınmıştır.

1973 yılında ATM cihazının patentinin alınması ile birlikte ilk önce ABD ve Avrupa toplumlarına bu yeni cihaz tanıtılmaya başlamıştır. 1970’ler bankalarda sıra beklemek istemediği için ATM’lerin pratik kullanıma çabuk alışan insanoğlunun günümüzde “ATM kuyruklarında” bekliyor olması da, oldukça ironik bir durumun oluşmasına neden olmuştur. Ülkemiz insanları ATM cihazları ile ilk olarak 1982 yılında tanışmış ve birkaç yıl içerisinde bu pratik cihazı kullanmak için gerekli olan “banka kartı çılgınlığına kapılmıştır”.

Son derece geniş içerikli bir dağıtım kanalına sahip olan günümüz ATM’leri, aslında 1970’ler faaliyet girdiğinde yalnızca para çekme işleminin yapılabildiği son derece basit makinelerdi. İlk ATM’ler yalnızca insanların nakit ihtiyacının karşılanması için üretilmiş ve daha çok güvenliğin üzerinde durulmuştur. Kendi başına bir kasa niteliğinde olan bu ilk nesil ATM’ler, kısa zamanda uluslararası düzeyde hizmet veren bankaların bulunduğu her ülkeye girmiştir. 1980’lerden itibaren ikinci nesil olarak tanımlanan ATM cihazları tasarlanmış ve cihaza para çekmenin dışında hesap geçmişi ya da dekont alma gibi basit fonksiyonlar da eklenmiştir.

ATM cihazlarına yerleştirilen küçük bir yazıcı ile insanların bankadan kağıt alma alışkanlığı da karşılanınca cihazlara olan ilgi artmış ve günümüzün kendi başına bir banka şubesi olarak görülen modern ATM’leri üretilmeye başlanmıştır. Dünya merkezleri olarak nitelendiren kalabalık şehirlerde, ATM kullanılması günümüzde bir “zorunluluk” haline gelmiştir. Bilhassa modern çağın tüketim toplumlarında AVM kültürünün yerleşmesi ile insanlar bir araya gelerek belirli noktalarda topluca para harcamakta ve bu durum da sıcak paraya çabuk ulaşma ihtiyacı doğurmaktadır. Plastik parçası üzerine manyetik bir bant takılmasıyla elde edilen bir plastik kart, günümüzde her insanın cebine girmiş ve kartın satın alabilecekleri insanların toplumdaki sosyal statüsünü belirler hale gelmiştir.

Rahnansaika

 

Bir Cevap Yazın