Aromaterapi nedir?

masaj-yapilan-kadinBitkisel yağların iyileştirici etkilerinden faydalanan bir sistem olan aromaterapi, tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden biridir. Çok eski bir geçmişi olan bu sistem unutulmaya yüz tutmuşken, içinde bulunduğumuz çağın arayışlarıyla uyuşmuş ve yeniden etkin bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde, sağlığına değer veren ve yaşam kalitesini yükseltmek isteyen herkesin aklına ilk gelen alternatif tıp uygulamalarından biri olarak oldukça popülerdir.

Aromaterapide kullanılan yağlar; bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi çeşitli yerlerinden elde edilen güzel kokulu uçucu yağlar olup eterik yağ veya esans olarak adlandırılırlar.

İçerdikleri çeşitli maddelerle antioksidan, antiseptik, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antispazmodik etkiler gösterirler. Yani esansiyel yağların iyileştirici gücünü değerlendiren aromaterapi ile yatıştırıcı, rahatlatıcı, ağrı giderici, kas gevşetici, toksin atıcı, nefes açıcı, sinir sistemini düzenleyici, hafızayı güçlendirici, hücre yenileyici gibi çok çeşitli etkilerde seanslar uygulanabilir.

Güçlü ve olumlu bir sonuç alınabilmesi için aromaterapinin kişinin terapi ihtiyacına uygun olarak düzenlenmesi ve profesyonel kişilerin kontrolünde yapılması çok önemlidir.

Aromaterapi uygulama metotları masaj, kompres, inhalasyon yani soluma ve banyodur.

Masaj metodunda; uçucu yağlar tahriş edici olabileceklerinden direkt kullanılmaz ve birtakım taşıyıcı yağlarla seyreltilirler. Soğuk veya sıcak olarak iki şekilde yapılan kompres metodu kapsamında genellikle baş ağrısı, burkulma gibi sorunlarda soğuk kompres, romatizma, artrit, kas ağrısı gibi sorunlarda da sıcak kompres uygulanmaktadır. Üst solunum yolu rahatsızlıkları, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar ve cilt sorunlarında tercih edilen soluma metodu başın etrafı havlu ile sarıldıktan sonra birkaç dakika derin nefes almak şeklinde uygulanmaktadır.

Banyo ise uykusuzluk, gerginlik, stres gibi daha çok sinirsel rahatsızlıklarda ve enfeksiyon hastalıklarında tercih edilen bir metottur.

Aromaterapi seanslarında esansiyel yağlar hem kokularıyla hem de deri tarafından emilim yoluyla vücudu etkiler ve organları şifalandırırlar.  Minimum 20 dakika olması gereken seanslardan sonra aromaterapik etkinin kendini tam gösterebilmesi için uzmanların önerisi seanstan hemen sonra duş almamak ve bir süre beklemek yönündedir.

Bir Cevap Yazın