Ankara’nın tarihi yerleri nerelerdir?

Augustus Tapınağı
Augustus Tapınağı Eski çağlardan günümüze kalmış yapıların en önemlilerinden birisi olup, Ulus’ta Hacı Bayram Camii’nin bitişiğinde yer almaktadır. Augustus Tapınağı, Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesini ifade etmek için yaptırılmıştır. Augustus’un hayatını anlatan Latince metin pronaosun iki duvarının iç yüzlerinde bulunmaktadır. 5. yüzyılda Bizans döneminde tapınağa çeşitli eklemeler yapılarak, pencereler açılarak kilise haline getirilmiştir. Güneydoğu duvarında bulunan üç pencere bu dönemden kalmadır. 15. yüzyılın başlarında tapınağın kuzeybatı köşesine bitişik olarak Hacı Bayram Camii inşa edilmiştir.
aa
Julien Sütunu
Ankara Ulus’ta, Defterdarlık ve Valilik binası arasındaki küçük meydanda yer almaktadır.

Gâvurkale
Ankara’nın 60 km. güneybatısında Haymana yakınlarında bulunan bir kaya kabartmasıdır. Kabartmada üç tanrı figürü tasvir edilmiştir. Kayalık bir bölgede bulunan Gâvurkale, Hititler döneminde yüksek ve düz bir alan elde etmek için düzenlenmiştir.

Külhöyük
Haymana ilçesinde bulunmaktadır. Höyüğün, yaklaşık 8 km. batısında bulunan Hitit kült merkezi Gâvurkale’ye yakınlığından dolayı buranın önemli bir Hitit yerleşim merkezi olabileceğine işaret etmektedir.

Ankara Kalesi
Ankara’ya hâkim sayılabilecek bir tepenin üzerinde kurulmuş olan ve zaman içinde şehrin simgesi haline gelen Ankara Kalesi’nin ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. M.Ö. 2. yüzyılda Galatlar döneminde var olduğu bilinen kale daha sonraki yıllarda Romalılar döneminde onarım görmüştür.
İç surların kuzeybatı kısmında Selçuklular dönemine ait bir yazıt bulunmaktadır. Kalenin en yüksek yeri kuzeyde, denizden 978 m. yükseklikteki Akkale’dir.

Kalecik Kalesi
Kalecik Kalesi, Ankara’dan Çankırı’ya giden yol üzerinde Ankara’dan 78 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Bizans devrine tarihlenmiş olan kale, modern kasabaya egemen olan simetrik koni biçimli bir tepenin üzerine kurulmuştur. Güneybatısındaki dağlara bir sırt ile bağlanmıştır .

Akköprü
Ankara Çayı üzerinde ve Varlık mahallesinin önünde olup, Ankara’nın en eski köprüsüdür. 1222 yılında Selçuklu Hükümdarı I.Alaaddin Keykubat tarafından Ankara Valisi Kızılbey döneminde yaptırılmıştır. Bugün sağlam bir durumda bulunmakla birlikte dar bir köprü oluşu ve bugünkü kullanılan geniş yolun dışında kalışından dolayı işlerliğini kaybetmiştir.

Suluhan
Ankara’nın Hacı Doğan mahallesinde, Suluhan Sokağı’nda yer almaktadır. Şeyhülislam Mehmet Emin Bey tarafından 1685 yılında Zincirli Camii’ne vakıf olarak yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İki bölümden oluşan Suluhan’ın birinci bölümü kareye yakın dikdörtgen planlı, ortası avlulu ve iki katlıdır. Hanın batı tarafında üç bölümlük küçük bir arasta bulunmakta olup, her bölüm kalın beşik tonozlarla örtülmüştür ve yanlarda küçük dükkânlar bulunmaktadır.

Çengel Han
Çengel Hanı Atpazarı Meydanı Sefa Sokak’ta bulunmaktadır. Kitabesinden 1522 tarihinde yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.

Zağfiran (Safran) Hanı
Atpazarı’nda bulunan Zağfitan Hanı, Hacı İbrahim Bin Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hanın yarısı mülk, yarısı vakfa aittir. İçinde bir mescit yer almaktadır. 1522 yılında yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Eski Hamam
Eski Hamam, Gazi Lisesi’nin tam karşısında bulunmaktadır. Eserin mimari yapısı ve tekniği incelendiğinde 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir.

Karacabey Hamamı
Talat Paşa Bulvarı üzerinde olan Karacabey Hamamı, 1444 tarihinde yapılmıştır.

Roma Hamamı
Çankırı Caddesi üzerinde bulunan diğer bir tarihi yapıdır. Yapılmış olan kazılar neticesinde hamamın iki bölümden meydana geldiği anlaşılmıştır. Yapılan kazılar yapının İmparator Karakalla döneminde (211-217) inşa edildiğini göstermektedir.

Ağaç Ayak Camii
1705 tarihli bir cami olduğu tahmin edilmektedir.

Ahi Elvan Camii
Samanpazarı Ahi Arap Mahallesi’nde olup, çok sade bir dış görünüşe sahiptir.

Ahi Yakup Camii, Alâeddin Camii, Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii, Cenab-ı Ahmet Camii, Hacı Bayram Camii, Karacabey Camii, Çiçekçioğlu Camii, Tacettin Camii, Kocatepe Camii, Sarıkadı (Mimarzade) Camii, Zincirli Camii Ankara’nın diğer tarihi camileridir.

Bir Cevap Yazın