Ağız kokusu nedir?
Ağız kokusu, günümüz toplumunda bir hastalıktan çok, itici bir durum olarak görülmektedir. Karşımızdaki insanla iletişim kurarken ağız kokusu ile karşılaştığımızda, kişiye karşı olan görüşlerimiz dahi değişir. İletişim kurmak artık zor olur.
Ağzının koktuğunu fark edenler, bu durumu çözmek için ilk olarak diş fırçalama eylemini gerçekleştirir. Gün içerisinde yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar ağız kokusuna neden olduğu için bu vakitlerde kokuyu gidermek içinde çeşitli sakızlar kullanırlar. Bu yöntemleri uyguladığınız halde eğer hala ağız kokusu sorununu yaşıyorsanız, yapmanız gereken şey ağız kokusunun nedenini bulmaktır.
Ağız kokusunun nedenlerini ikiye ayırabiliriz. Bunlardan biri fizyolojik diğeri ise patolojiktir. Fizyolojik sebepler, gün içerisinde tükettiğimiz gıdalardan dolayı ağzımızda oluşan kokulardan oluşur. Gıdaların kokusu ağzımızda 72 saat kalabilmektedir. Örneğin akşam yediğiniz soğan, sarımsak gibi kokusu ağır olan gıdaları tükettiğinizde, sabah kalktığınızda dahi koku devam etmektedir. Bunun yanında alınan alkol ve sigara en büyük nedenlerdendir. Özellikle sigarayı düzenli tükettiğimiz zaman, ağız kokusundan kurtulmak neredeyse imkânsız hale gelir. Bunların yanında fizyolojik olarak sınıfladığımız bu sebepler genelde sabahları daha çok hissedilmektedir. Bunun sebebi ise, gece yattığımızda ağzımız kapalı olduğu için, ağzımızda bulunan ölü hücrelerin ve mikropların ortaya çıkardığı toksinlerin dışarı çıkması engellendiğinden dolayıdır. Bunun yanında geceleri tükürük salgımızın azalmasından dolayı, bu tür kokuya sebep olan maddelerin temizlenmesi de olanaksız oluyor. Fizyolojik sebepten dolayı ağız kokusuna maruz kalan insanların çözümleri gayet kolaydır. Günde en az 2 defa olmak üzere diş fırçalamaları ve bunun yanında ağız sağlığına destek ürünleri kullanmaları, ağız kokusunu ortadan kaldırmalarına yardımcı olacaktır.
Patolojik sebepler ise, fizyolojik sebeplerden daha çok önemlidir. Ağız kokusunun patolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkması, vücutta bir hastalığın olduğuna işarettir. Bu hastalıkların başında diş ve ağız hastalıkları gelir. Diş ve diş etlerinden kaynaklanan hastalıklar patolojik olarak ağız kokusuna sebep olurlar. Diğer hastalıklar ise bademcik hastalığı, akciğer hastalığı ve mide gibi rahatsızlıkların sonuçlarında ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir.
Eğer sadece sabahları ağız kokusuyla karşılaşıyor ve dişlerinizi fırçaladığınızda bu kokudan kurtuluyorsanız, anormal bir durum yoktur. Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı gece biriken koku, dilimizin üzerinde bakteri olarak birikir. Diş fırçalama işlemini yaparken dilinizi de özenle temizlemeniz bu kokudan kurtulmanızı sağlayacaktır. Ancak ağzınızda patolojik sebeplerden dolayı bir koku oluşuyorsa, en kısa zamanda bir uzman ile görüşerek, bu durumu uygun tedavi yöntemleri ile iyileştirmelisiniz.