1 Nisan şakası nereden çıktı?
Tıpkı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin okul maceralarında önemli bir yeri olan 1 Nisan şakaları, yaşlı genç her insanın yüzünde tebessüm oluşturan türlü türlü muzipliklerin yapıldığı bir tarihtir. Ancak insanlar doğduklarından beri 1 Nisan tarihinde herkesin birbirine şaka yaptığını biliyor olmasına rağmen bu adetin nereden çıktığını bilmezler. Peki gerçekten de nereden çıktı bu 1 Nisan şakası?
1 Nisan şakası hakkında oldukça fazla rivayet vardır ve bunların neredeyse tamamı insanların uydurduğu aynı 1 Nisan şakası tadında olan hikayelerdir, ancak birisi hariç… Olay 1564 yılında Fransa’da geçmektedir ve tarihsel açıdan incelendiğinde, doğruluk payı olma ihtimali en yüksek olasılığa sahip hikaye budur. 1564 yılında dönemin Fransa Kralı 4. Charles, biranda aldığı radikal bir karar ile yılbaşı tarihini 1 Ocak olarak değiştirdi.
Bu döneme kadar Fransa’da yılbaşı olarak kabul edilen tarih, Mart ayının son haftasındaki Cumartesi günüydü. Böylelikle hafta başı itibariyle yani 1 Nisan tarihinde, insanlar birbirlerinin yeni yılını kutlar ve çeşitli eğlence amaçlı etkinlikler düzenlerdi. Ancak dönemin haberleşme araçlarının yalnızca at üzerindeki insanlar olduğu düşünülürse, Kral 4. Charles’ın aldığı bu değişiklik kararı, Fransa’nın birçok yerine oldukça geç bir sürede ulaştı. Bu nedenle çoğu insan yeni yılın 1 Ocak tarihine alındığından haberdar olmadı.
Ancak Fransa’da kralın çevresindeki asilzadeler, yeni yılı 1 Ocak tarihinde kutladıktan sonra köylü takımının geçmiş yeni yılı 3 ay sonra kutlaması ile alay etmeye başladı. Köylülerle deyim yerindeyse “kafa bulmak” için olmayan yeni yıl partilerini ilan ettiler, asla verilmeyecek hediyeleri vaat ettiler ve böylece yaptıkları şakalar ile kendilerine büyük bir eğlence edinmiş oldular. Fransız asilzadeleri alt sınıf olarak gördüğü köylülerin, yeni yılın değişmesinden dahi haberlerinin olmamasını uzun süre boyunca bir eğlence kaynağı olarak gördü.
Böylece geçen yıllar içerisinde 1 Nisan tarihinde olmayan partiler ya da verilmeyecek hediyeler ile ilgili şakalar yapmak, bir adet haline geldi ve günümüze kadar ulaştı. İngilizcede bugüne ” April fools day” yani Nisan aptalları günü denmektedir. Fransızlar ise bu olayı kültürlerinin bir parçası olarak kabul ederek, adeti sürdürmeye devam ettiler ve böylece 1 Nisan şakaları günümüze kadar ulaştı…