Seçimlerde nelere dikkat edilmelidir?

30 mart yerel seçimleri yaklaşırken hem seçmen açısından hem de seçimde görevli kişiler açısından önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Seçim için hazırlık yapılırken öncelikle seçilen binalara önceden gidip gerekli ön çalışma yapılmalıdır. Öncelikle sandıkların konulacağı yerler belirlenmeli sandık sayısı seçim bölgesine göre farklılık göstermektedir. Sandık seçmenin oyunu kolay bir şekilde kullanabileceği bir yere kurulmalıdır. Her seçim bölgesinde engelli seçmenler olabilir. Bunun için engellilerin rahat ulaşabileceği yerlere sandık konulmalıdır. Sandıkların içi boş olduğu herkes tarafından görüldükten sonra kapatılıp mühürlenmelidir. Seçim bittikten sonra sandıkların zarf atılan bölümleri kapatılmalıdır. Sayıma başlanan sandık dışındaki sandıklar ters çevrilmelidir.
623-01109264
Seçim görevlilerinin seçimin yapılacağı binada özne göstermesi gereken diğer önemli bir husus kapalı oy verme yerlerinin titizlikle belirlenmesidir. Seçmenin oyunu gizli bir şekilde kullanmasını sağlayacak önlemler alınmalıdır. Kapalı oy verme yerlerinde muhtarlık seçimleri için beyaz kağıt bulundurulmalıdır.
Seçim görevlileri zarfların arkasını mühürlemeyi unutmamalıdırlar. Ayrıca oy pusulaları da yine mühürlenmek durumunda. Bu mühürlenmeler bütün üyelerin gözleri önünde yapılmalıdır.

Seçim görevlilerinin yapmaları gereken önemli bir şey de seçim başlamadan bütün zarf ve oy pusulalarını sayarak tutanak defterine yazıp üyelere imzalatmalarıdır. Tutanaklar en az dört üye tarafından imzalanmalıdır.
Seçmenin dikkat etmesi gereken en önemli husus yanında mutlaka TC kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi veya sürücü belgesin¬den birini getirmesidir.
Seçmen, sandık görevlisi tarafın¬dan verilecek olan mühürlü birleşik oy pusulası ile birlikte üzerinde “EVET” ve¬ya “TERCİH” yazılı mührü alarak kapalı oy verme kabinine gidecek. Pusulanın ilgili yerine mührü bastıktan sonra pusulayı katlayıp ilgili zarfa koyacaktır. Sonra sandık görevlileri huzurunda sandığa atacaktır. Bu durum bütün seçimler için aynen tekrarlanacaktır.

Engelli seçmenlere öncelikle bir akrabası, akrabası yoksa herhangi bir seçmen oy kullanmada yardımcı olabilecektir.
Hem seçim görevlilerinin hem de seçmenlerin dikkat etmesi gereken diğer bir husus doğru zarfa doğru oy pusulasının konulmasıdır.
İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası ve turuncu renkli zarf ile kullanılacak. Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası mavi zarfla kullanılacak. Büyükşehirlerde ise büyükşehir başkanlığına ilişkin beyaz renkli oy pusulası da mavi zarfla kullanılacak. Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar he¬ye¬ti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarf ile kullanılacak.

Sandık kurulu tarafından verilen oy pusulaları haricindeki oy pusulaları, üzerinde seçmenin adı ve imzası vb. yazılar bulunan oy pusulaları, sandık Kurulu’nun mührünü taşımayan oy pusulaları, evet mührü basılmamış ya da birden fazla partiye evet mührü basılmış oy pusulaları, zarfın içi¬ne oy pusulası haricinde başka bir kağıt konulan oy pusulaları geçersiz olup ayrıca zarfın üzerinde iki mühür bulunmaması durumunda da oy geçersiz sayılır.

Seçim görevlileri seçim saati biter bitmez oy sayımına başlamalıdırlar. Tutanaklar titizlikle doldurulmalıdır. Tutanakların tutarlı olmasına dikkat edilmelidir. Bütün imzaların tam olması gerekir. YSK 138 no’lu genelgede belirtilen tutanaklar seçim kuruluna teslim edilmelidir.

Bir Cevap Yazın