Reflü nedir, nasıl anlaşılır?

reflü nedirMidenin içindeki yiyeceklerin, sıvıların ve asitli mide sıvının yemek borusuna geçmesini engelleyen mekanizmanın işlevini tam manasıyla yerine getirememesi neticesinde gelişen reflü, tüm bu mide içeriğinin yemek boruna geçmesine neden olur. Normalde besinlerin mideye taşınmasını sağlayan mide borusu sistemi, midenin kendisi gibi asitli sıvılara karşı bir koruma mekanizmasına sahip değildir. Reflü hastalığında, hastanın midesindeki içeriğin mide asidiyle birlikte yemek borusu dokusuna zarar vermesine sebep olur. Bu durum sonucunda reflü hastasında görülen genel sorunlar; yenen besinlerin ağza gelmesi, ağıza çok ekşi ve yakıcı bir sıvı gelmesi, göğüs bölgesinde yanma, uzun süreli şişkinlik ve yutmada güçlüktür. Reflü hastalığı göğüs kafesi arsında şiddetli yanma hissine de neden olduğu için bazen hasta tarafından bu yanma ve acı hissi reflü ile ilişkilendirilemez. Bu da sorunun ertelenmesine ve reflü hastalığının daha da ilerlemesine sebep olabilir.

Asit oranı son derece yüksek olan mide içeriği, tüketilen gıdaların bu yüksek asit oranıyla parçalanmasını ve sindirim sisteminin geri kalan elemanları tarafından daha rahat işlenmesini sağlar. Her ne kadar midenin kendisi bu asitten kendini koruyabiliyor olsa da reflü hastalığı sonucunda mide içeriğinin yemek borusuna kaçarak uzun süre boyunca yemek borusu dokusuna temas etmesi, bu tür bir koruma sistemi olmayan yemek borusu dokusunun zarar görmeye başlamasına sebep olur. İlgili Vikipedia makalesinde verilen istatistiksel verilere göre; her beş yetişkin birinde reflü sorunları görülmektedir. Reflü hastalığında oraya çıkan sorunlar yukarda bahsi geçenler dışında hastalığın şiddetine, ilerleyişine, kişinin beslenme alışkanlıklarına, sigara kullanmasına ve metabolizmasına göre zaman çok daha önemli problem haline dönüşebilmektedir.

Tipik reflü hastalığında görülen sorunlar dışında normal dışı yani atipik denen pek çok farklı sağlık sorunun da tetiklenmesi söz konusu olabilir. Diş çürükleri, ses kısılmaları, kronik hale gelen öksürük ve sürekli tekrarlayan çarpıntılar reflü hastalığının atipik olan belirtileri arasında yer alıyor. Ayrıca astım, nefes darlığı, kronik farenjit ve sinüzit gibi sorunlar da bu atipik reflü belirtilerindendir. Yüksek miktarda Hidrojen iyonu içeren mide öz salgısı, son derece kuvvetli bir asit olarak yemek borusuna kaçan mide içeriği ile birlikte dokunun zarar görmesine sebep olduğu gibi safra da benzer bir etki gösterir. Yemek borusu dokusunun kısa süre içinde tahriş olmasına ve ilerleyen süreçte açık yaralar oluşmasına neden olabilen reflü, kesinlikle “bilgi almak için dahi olsa” hekime danışılmasını gerektiren ciddi bir hastalıktır.

Bir Cevap Yazın