Pansuman nasıl yapılır?

Evde ya da işte olsun hepimiz çeşitli sebeplerle bir yerlerimizi keseriz. Fazla önemsenmeyen ve çoğu zaman bir yara bandıyla geçiştirilen kesikler, tetanoz gibi çok ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Doğru şekilde pansuman yapılmayan küçük bir kesik, ileride başınızı ağrıtabilir. İnsan vücudunda tüm yaşam boyunca en fazla hasar gören organ cilttir ve gün içerisinde farkında olunmamasına rağmen üzerinde sürekli çizikler, kesikler ve yaralar oluşur.

Birçok insanın bildiğinin aksine, tetanoz mikrobu bulaşması için cilt yüzeyinde kesiğe sebebiyet veren metalin paslı olması gerekmez. Paslı olmasa dahi her tür metalde tetanoz mikroplarının bulunma ihtimali her zaman vardır ve unutmamak gerekir ki; tetanoz aktif tedavisi olmayan bir hastalıktır. Tetanozdan yalnızca aşı olarak “korunabilirsiniz.” Bu nedenle özellikle küçük yaşlarda henüz tetanoz aşısı olmamış çocuklarda meydana gelen metal kesiklerinde, çok dikkatli olmak ve tereddüte düşüldüğü anda hekime başvurulması gerekir.

Yemek hazırlarken, traş olurken, kırılan eşyaları temizlerken, konserve açarken veya çivi çakarken herhangi bir yerimizi kesmemiz oldukça muhtemeldir. Sadece derinizde oluşan küçük kesikler oluşabileceği gibi damar yırtılmalarına sebep olan ve ölümcül sayılan kesikler de ev kazaları neticesinde görülebilmektedir. Bu aşamada yaranın büyüklüğüne bakmadan her yaraya doğru bir şekilde pansuman yapılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna giderek, hekim tarafından muayene olunmalıdır.

Cam kırıkları neticesinde oluşan kesiklerde; yaranın içinde de cam olabileceğini düşünerek, herhangi bir şeyle içini karıştırmayın. Cam özelliği itibari ile üzerinde tetanoz mikropları barındırmamaktadır ancak cam yüzeyinde bulunabilecek bakteriler nedeni ile hastalık bulaşma ihtimali vardır. Sağlık görevlilerine başvurmadan batmış parçayı kendi gayretinizle çıkartmaya çalışarak, yaranızın derinleşmesine sebep olabilirsiniz. Yapılan yanlışlardan bir diğeri ise; kesilen bölgenin üzerine emici özelliği bulunan pamuk koymaktır.

Metal kesiklerinde tetanoz bulaşmaması için çoğu insa, pamuk üzerine kimyasal temizleyiciler dökerek yaranın üzerine pansuman yapar. Ancak bu uygulama tetanoz hastalığından herhangi bir korunma sağlamadığı gibi, yara üzerinde son derece olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Pamuk yaradaki tüm kanı emerek, kesilen bölgeden daha fazla kan akmasını sağlayacaktır. Eğer kesilen bölgeniz kolunuz ya da bacağınızdaysa, kalp hizasından yukarı kaldırarak kanamayı yavaşlatın. Cildinizde bir bölge kesildiğinde kanamaya başlayan yerdeki kan, aynı zamanda yaranın kapanmasını sağlar. Bölgedeki kanın pıhtılaşmasını engelleyecek oksijenli su ya da tentürdiyot gibi herhangi bir kimyasal madde kullanmayın.

Bir Cevap Yazın