Kalp krizi hangi belirtilerle gelir?

Kalp krizinin belirtileri birçok insanın merak ettiği, sağlık konularının içinde yer alır. Krizlerin çoğunluğu kalbe kan ve oksijen taşıyan arterlerin pıhtılar nedeniyle tıkanmasıyla olur. Daralan arterler de, ateroskleroz sonucu çatlamış plakların pıhtı oluşturması nedeniyle kriz tetiklenir. Kalbe yeteri kadar oksijen ve kan gitmeyince, kalp krizi geçirilmesi kaçınılmaz olur.  Kalp kaslarının ve hücrelerin oksijen ve kandan mahrum kalması demek, kalbin diğer kısımlarına daha fazla iş düşeceği anlamına gelir.

Kalp krizi geçiren hastalarda olan temel belirtiler şöyle sıralanabilir.

  • Göğüs ve göğüs arkasında duyulan künt tarzda ağrılarkalp krizi
  • Kollara, ense ve çeneye doğru yayılan ağrılar
  • Karın veya sırt bölgesinde olani ağrılar
  • Öksürük, bayılma hissi, mide bulantısı, kusma,  iç sıkıntısı ile baş dönmesi gibi belirtiler
  • Hazımsızlık çekme, soğuk terleme, tuvalete çıkma ihtiyacı hissetme gibi belirtilerin olması kalp krizinin öncüsü olarak dikkate alınmalı.

Bu belirtileri kalp krizi açısından inceleyecek olursak,  göğüs ağrısı kalp krizindeki en belirgin özellik olsa da, bazı durumlarda hastalarda hissedilmeyebilir.  Özellikle şeker hastaları ve yaşlı kişiler bu konuda risk altında olan gruplardır. Böyle bir durumun oluşması sessiz bir kalp krizinin göstergesidir. Krizi geçiren kişinin belirtileri hissetmemesi halinde, hayatını riske atacağı için, rutin kontrollerin zamanında yaptırılması önem taşır. Hastaların göğüs ağrısı olarak tanımladığı ağrı, göğüs kemiğinin arka bölümünde, göğüsten kollara, ense ve çene bölgesine yayılan, buradan da karın ya da sırta kadar yayılma gösterebilen bir özellikte olabilir. Böyle bir ağrı dinlenme ya da nitrogliserinle geçmezse, yirmi dakikadan fazla sürerse, kalp krizi için tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Hissedilen ağrı künt özellikte, şiddetli ve keskin olabileceği gibi belirsiz bir özellikte de hissedilebilir. Göğüste baskı yapıcı, sıkıştıran ve ağırlık hissi meydana getiren ağrı, hastaların tabir ettiği gibi göğsünüze bir fil oturuyormuş imajını verebilir. Ağrı sırasında hissedilen hazımsızlık hissi, soğuk terleme, bulantı ve tuvalete çıkma hissi belirtilere eşlik eden semptomlar olabilir. Göğüste olan ağrı bazı durumlarda hiç hissedilmeyebilir. Bunun yanında öksürük nöbeti, bayılma, mide bulantısı ve kusma, iç sıkıntısı ve baş dönmesi gibi belirtilerde kalp krizi açısından dikkate alınmalıdır. Erkeklerde kriz öncesinde sadece göğüs ağrısı olabileceği gibi, kadınlardaki krizde göğüs ağrısına diğer belirtilerde eşlik edebilir. Kadınların özellikle menopoz döneminden sonra, kalp krizi riski açısından kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. Bu dönemde daha fazla risk taşıdıkları, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Bu gibi belirtilerin yaşanması halinde, kalp krizi açısından risk faktörleri taşıyorsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Şeker hastaları, ailesinde kalp hastalığı hikâyesi olan kişiler, sigara kullananlar risk altında kabul edildiğinden, mutlaka sağlık kontrollerini ihmal etmemelidir. Kendinizi kötü hissettiğinizde ve evde yalnız bulunuyorsanız hemen 112 acil servisten yardım alınız. Yapılan EKG ve kan testleri sonucunda, hastaya kesin teşhis konacaktır. Kalp krizinin belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösteren biçimlerde olabilir. Böyle acil bir durumda kalanların, sürekli olarak kontrol altında bulunmaları son derece önemlidir. Erken tanı konulması, kalp kaslarında olan hasarı azaltacağından, yaşam kalitesi açısından önem taşır. Kriz geçiren hastaların acilen tam teşekküllü bir hastaneye ulaştırılması gerekir. Çünkü tıkanan arter damarın bir an önce açılması gerekir.

Bir Cevap Yazın