Güneşin faydalı etkileri nelerdir?

güneşHerkesin fırsat yaratarak, güneş ışığından yeteri kadar faydalanması gerekir. Gün içerisinde sadece 5 dakika güneş ışınlarına maruz kalmanın, kemik erimesi, kanser türleri, depresyon, şeker hastalığı, obezite ve daha bir birçok hastalığa iyi geldiği söylenebilir. Güneş ışığında bulunan D vitamini insanlar açısından en etkili terapi yöntemleri içindedir. Vücutta olan D vitamini ihtiyacı büyük oranda güneşten sağlanır. Genel sağlığın korunması açısından D vitaminin önemi göz ardı edilmemelidir. Geçmişten beri kullanılan helyoterapi yöntemi, esasında güneşin faydalı etkilerine dayanır. Güneş ışınlarının vücutta olan D vitaminini ortaya çıkarması, kemik erimesi ve raşitizm gibi kemik hastalıklarında, cilt sorunlarında, kanser türlerinde, depresyonun önlenmesi ve iyileştirilmesinde etkili olur. D vitamini vücutta sindirim yollarında fosfor ve kalsiyumun kullanımını, emilimini sağlar ve çocukların büyümesi için oldukça gerekli bir vitamindir. D vitamini vücutta olan kas zayıflığına karşı etkili olmakta, kalp atışları düzenlemekte, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, tiroit bezinin fonksiyonları ve kan pıhtılaşmasında etkili olan bir vitamindir. Sindirim sistemindeki kalsiyum emilimini arttıracak, kemiklerde kalsiyum birikmesine sebep olan D vitamininin ön maddesi derinin altında bulunur. Güneş ışınlarına maruz kalmış olan ciltteki bu madde D vitaminine dönüşmektedir. Kemik yapısını kuvvetlendirilmesinde ve diş yapısının sağlıklı olmasında, D vitamini tarafından bu bölgelere kalsiyumun yerleştirilmesi gerekir. Pek çok gıda maddesinin içinde D vitamini bulunur. Vücutta ihtiyaç olan D vitamini için, gıdalardan yararlanmak istenirse 10 bardak portakal suyu içmek ya da haftada 5 defa somon tüketmek gerekir. Bu ihtiyacı güneşten elde etmek ise, sadece 5 dakikayı alır. Yapılacak kısa bir yürüyüş sayesinde, günlük D vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Güneş bu faydalı etkilerini sizlere karşılıksız sunabilmek için bekliyor.

Güneşin faydalarından yararlanabilmek için

  • Güneş ışınlarından faydalanmak için cam arkası ya da arabanın içinde olmayı tercih etmeyin. Bu şekilde güneşe çıkmanın faydası henüz kanıtlanmamıştır. Bu yüzden dışarıdan direkt olarak güneş ışığı almanız tavsiye edilmektedir.
  • Cildi koyu pigmentler içeren kişiler, güneş ışığına daha fazla ihtiyaç duymaktadır.
  • D vitamininin vücutta aktif hale gelmesi için, karaciğer ve bağırsakların yardımına ihtiyaç duyar. Bu sebeple bağırsak ve karaciğerin hastalığının olması, D vitamininin şifalı özelliğini kaybetmesinde etkili olur. Bu yüzden sağlığınıza dikkat edin.
  • Vücutta D vitamini depolanması mümkün olur. Bu nedenle güneş ışığını bol miktarda alın. Bu ışınların olumlu etkisini ilerleyen yaşlarınızda meydana gelebilecek olan kemik erimesine karşı sağlıklı kalarak alırsınız. Bunun için genç yaşınızda bu önlemi almalısınız.
  • Vücudun yaz döneminde depo ettiği D vitamini kış aylarında kullanmak üzere yağ hücrelerinde saklanmaya başlar. Bu yüzden yaz aylarında bolca güneşlenmeli ve güneş ışığının etkilerinden yeterince faydalanmalısınız.
  • Açık cilt rengi bulunan kişiler, güneşten yararlanmak için ışınların dik olduğu zamanları tercih etmemelidir. Güneşten daha kolay etkilenecek yüz, boyun ve omuzların korunması gerekmektedir. Bunun yerine bacakların, karnın güneşe tutulması tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın