Gebelikte bel ağrısı neden olur?

Gebelikte bel ağrısı yaşamayan kadın sanırız yoktur. Hamileliğin ilerleyen dönmelerinde rahmin büyümesi ve vücudun ağırlık merkezinin değişmesiyle oluşan sebeplerden dolayı bel ağrıları yaşanır. Bu değişimlerin olmasıyla, bel bölgesine binen kasların yükü artar. Hamileliğin ilk döneminde pelvis kemiklerinde bulunan eklemlerde, daha sonra vücudun tüm eklemlerinde doğuma hazırlanmak için gevşemeler meydana gelir. Bunların yanı sıra stresli bir yaşam, kilo almak, karnın büyümesi ve duruş bozuklukları gibi faktörlerde, anne adaylarında bel ağrısı şikâyeti yaşanmasında etken olur. Kadınlarda hamilelik döneminde olan hormonal değişimlerin yanında, bel ağrılarının sebebini bulmak için, gebelik dışında olan bel fıtığı, kas spazmları ve travma gibi etkenlerinde araştırılması gerekir. Gebelik kadınların sadece rahmini değil, tüm vücudunu ve tüm organlarını etkilemiş olan biyolojik bir olaydır. Hamilelerde ortalama olarak % 46-57 oranında bel ağrısı görülür. Bel ağrılarının çok şiddetli olarak yaşanması ve yürümeyi bile engellemesi durumunu yaşayan gebelerin oranı ise üçte bir oranındadır. Bu dönemde meydana gelen bel ağrılarının sebebi kesin olarak belli değildir.

gebelik

Gebelikte bel ağrısı yaşamamak için alınacak önlemler nelerdir?

  • Ayakta dururken karnın içeri doğru çekilmesi, karın kaslarının daha iyi çalışmasına ve belde olan yükün azaltılmasına yardımcı olur. Bunun dışında yüksek topuklu ayakkabılardan ziyade alçak topuklu olanlar tercih edilmelidir.
  • Sandalyede otururken, dizler ve kalçanın aynı seviyede olmasına dikkat edilmelidir.
  • Bir eşyayı yerden kaldırmak zorunda kalınırsa, dizlerin kırılması ve yere çömelip, uyluklardan destek alınması gerekir.
  • Uyurken yan yatıp, dizler ve kalça bükülmeli, dizlerin ve karnın altına bir yastık koyulmalıdır.
  • Bazı gebeler leğen kemiklerini saracak olan sakroiliak korse kullanımından fayda görebilir.
  • Gereksiz yere kasılan kaslar belirlenip, buna engel olmak için çalışmalar yapılmalıdır.

Gebelikte bel ağrısına karşı uygulanabilecek egzersizler nedir?

  • Düz bacak kaldırma: Sırt üstü yatıp, önce bacağın birini kırk beş derece açıyla kaldırılmalı ve daha sonra yavaşça aşağıya indirilmelidir. Bu hareket her iki bacak için onar kez yapılmalıdır.
  • Dört ayak pozisyonunda, kalçayı çalıştırmak: Emekleme pozisyonu alarak, bir bacağın geriye doğru uzatılması ve tekrar yerine getirilmesidir. Bu hareket her iki bacakla onar defa yapılmalıdır.
  • Aktif gövde egzersizi: Sırt üstü yatıp, dizlerinizi kırmalısınız. Bu pozisyondayken kollarınızı karnınızda birleştirin. Başınız ve omuzlarınızı yukarıya doğru kaldırın ve yavaşça aşağıya doğru indirin.
  • Kalça çalıştırma: Sırt üstü yatıp, dizlerinizi kırın. Bu pozisyondayken ellerinizi ensede birleştirin. Ardından belinizi ve kalçanızı kasarak, belinizi yukarıya doğru kaldırarak çukur yapın. Bu hareketi on kez tekrarlayın.
  • Bel ve kalça güçlendirmek: Emekleme durumunda, belinizi önce çukurlaştırın, sonra kambur yapın. Kontrollü şekilde on kez uygulamanız gereken bir harekettir.

Bir Cevap Yazın