Elmas nedir, nasıl oluşur?

elmasTartışmasız dünya üzerindeki en değerli doğal taşlardan biri ve kişiye göre belki de en değerlisi olan elmas, çok ciddi bir ekonomik değere sahip olan ve pek çok ilginç özelliği de bünyesinde barındıran doğal bir taştır. Elmasın bu kadar değerli olmasının birçok farklı nedeni olsa da, temelde bu doğal taşın dünya üzerinde bilinen en sert maddelerden biri olması ve son derece nadir bulunması yatmaktadır. Evrenin birçok farklı köşesinde rastlanan ve hayatın da temel yapı taşlarından biri olan Karbon elementinin grafit ile birlikte iki modifikasyonundan biri olan elmas, uluslararası bir sertlik birimi olan Mohs Sertlik Ölçeğine göre 10 sertlik değerine sahiptir. Mohs Sertlik Ölçeği bünyesindeki derecelendirmenin zaten 1’den 10’a kadar olduğu düşünülürse, elmasın da dünyanın en sert cisimlerinden biri olduğu anlaşılır. Bu cetvelde sert yapısı ile bilinen kuvars 7; Topaz, Yakut ve Safir gibi çok değerli doğal taşlar 8 ve 9 değerine sahipken elmas 10 sertlik değeriyle listenin zirvesinde yer almaktadır.

Kadınlar için takı manasına gelen elmas aslında modern endüstri açısından da “alternatifi olmayacak kadar” değerli bir hammaddedir. Birçok farklı ürünün işlenmesinde kullanılan elmas, sert yapısı ile diğer taşların ve farklı maddelerin kesilerek işleme tabii tutulmasını sağlar. Binlerce yıldır insanoğlu bu doğal taşı pek çok farklı amaç için kullanmıştır ve elmas her zaman en değerli doğal maddelerden biri olmuştur. Bilimsel olarak bakıldığında ise elmas her ne kadar binlerce yıldır biliniyor olsa da, bu dünyanın en sert cisimlerinden biri olan doğal taşın saf Karbondan oluştuğunu Fransız bir bilim insanı olan Lavoisier ortaya çıkarmıştır. Erime noktası 3547 gibi ciddi manada insanı hayrete düşüren bir sıcaklık seviyesinde olan elmas çok renkli bir yapıya sahiptir. Bilindiği kadarıyla elmas; sarı, kahverengi, pembe, mavi, kırmızı ve çift renkli olabilmektedir.

elmas molekülElmas 10 Mohs Sertlik Derecesi ile en sert madde olarak tüm mineralleri çizebilir. Işığı mükemmel derecede kırabilen bu Karbon bazlı doğal taş ayrıca sert yapısı ile muazzam derece yüksek bir dayanıklılığa sahiptir. Hayal etmesi güç olsa da, elmasın içinde yabancı atom yok denecek kadar azdır ve yapılan incelemeler her 10 bin atom başına sadece ve sadece tek bir yabancı atom düştüğünün görülmesine neden olmuştur. Tamamen doğal bir yapıya sahip olan elmaslarda bu değer 100 bin atom başına tek yabancı atoma kadar yükselebilmektedir. Dünya üzerinde en çok Avustralya, Güney Afrika, Endonezya, Güney Amerika, Hindistan ve Rusya‘da bulunan elmas, Kimberlit Bacaları olarak ifade edilen Güney Afrika dolaylarında oluşur. Bilim insanları dünya üzerindeki diğer tüm elmasların bu Kimberlit Tabakasının milyonlarca yıl aşınması neticesinde oluştuğunu tahmin etmektedir.

Bir Cevap Yazın