Zeki ve yetenekli kişiler neden başarısız olurlar?

başarıYetenekli ve zeki kişiler yaşamlarında yeterince başarı gösterememektedirler. Bunun bazı sebepleri bulunmaktadır. Makalemizi okuduğunuzda bu sebeplerden bazılarının sizleri de etkilemiş olduğunu görebilirsiniz. Zeki ve yetenekli olmak her zaman başarılı olmak demek değildir.

Motivasyon eksikliği:  İçinde bulunan yeteneği kullanmak için kişinin içinde bir istek yoksa bu herhangi bir işe yaramaz. Önemli olan kişinin motivasyonudur. Sahip olduğu yeteneği dışarıya çıkarmalıdır.

Ani dürtülerin kontrol eksikliği: İnsanın canı durup dururken bir şeyi hemen yapmak istemesi, kişinin yüksek performansa ulaşmasına engel olmaktadır. Zeki kişiler kendilerini kontrol altına alamayıp, bir anda akıllarına gelen bir şeyi yapma peşinden gittiklerinden, istedikleri gibi başarıya ulaşamamaktadırlar.

Azim ve vazgeçmeme özelliğinden mahrum kalınması: Bazı kişiler yaptıkları işlerden çok çabuk sıkılmakta ya da zorluk gördüklerinde bu işi hemen bırakma eğilimini göstermektedir. Kararlı olan kişiler sadece kesin şekilde sonuç alamayacaklarını gördüklerinde, yaptıkları işten vazgeçme eğilimi gösterirler.

Yanlış olan yetenekleri kullanmak: Yetenekli olan bazı kişiler görev verilen işleri yerine getirdikleri zaman, olması gereken yeteneklerini değil yanlış olanı kullanmaktadır. Bu nedenle başarılı olamadıkları söylenmektedir.

Düşüncelerin aksiyona çevrilememesi:  Bazı kişiler herhangi bir konu hakkında derin düşünmelerine rağmen, sonuçta yaptıkları herhangi bir şey olmaz. Elde ettikleri elle tutulan şeyler değildir. Zeki olmalarına rağmen, nadiren fikirlerini hayata geçirebilirler.

Elde edilecek sonuca ya da ürüne yeterince odaklanılmaması: Bazı kişiler yaptıkları bir işin sonucunda çok, bu işin yapılma süreçlerine odaklanır. Bu sürecin ilerlemesinden endişe duydukları için, başarılı olabilecekleri işte başarı elde edemezler.

Başladığı işi bitirememe alışkanlığının olması: Bazı zeki ve yetenekli kişiler başladıkları işi bir türlü sonuçlandırmayı beceremezler. Bu genellikle işi tamamladıktan sonra ne yapacaklarını bilememekten kaynaklanmaktadır. Ya da çalışmış oldukları işte detaylara çok fazla boğulduklarından kaynaklanabilir.

Başlamaktan korkma: Bazı zeki kişiler önemli bir işe bir türlü başlayamaz ya da bu işe başlamak için kendilerinde yeteri kadar istek olmaz. Genellikle bu kişiler kararsız bir yapıya sahip olurlar. Bunu yapmalarının nedeni ise, başladıkları bu işe bağlanmaktan korkmalarıdır.

Sürekli olarak erteleme ya da sürüncemede bırakma alışkanlığının olması: Bazı kişiler üzerlerinde baskı olduğu zaman ya da bu ortamın oluşması halinde harekete geçebilir. Bu nedenle büyük işleri ya da yapılacak basit işleri bile erteleme eğiliminde olurlar. Bu nedenle başarısızlık onlar için kaçınılmaz olur.

Başarısızlık korkusunun olması:  Yetenekli olan bazı kişiler gerçekte olan performanslarını ortaya koymaktan çekinirler. Bunun nedeni ise, yaşamın gerçek zorluklarından kaçınmalarıdır. Bu yüzden yetenekli olsalar bile, başarıyı elde edemezler.

Bir Cevap Yazın