Yaban mersininin mucizevî faydaları nelerdir?

Ilıman iklim kuşağında yetişen yaban mersini, üzümler ailesinin bir elemanıdır. Pek çok faydaları olan yaban mersini, ülkemizde de bol miktarda yetişmekte ve şifa niyetine tüketilmektedir. Bu meyvenin sağladığı mucizevi şifaları öğrenelim.

  1. Kan şekerini düzenler: Düzenli yaban mersini tüketen kişilerin kanında kan şekerinin regüle edildiği görülmüştür. Bu durumda Tip2 diyabet, insulin direnci veya metabolik bazı sendromlardan meydana gelen kan şekeri düzensizliğinin yaban-mersini-suyu-faydalarikontrol altına alındığı yaba mersiniyle kanıtlanmıştır.
  2. İdrar yollarını temizler: İdrar enfeksiyonlarına neden olan bakteriler, idrar kanallarına yapışırlar. Buda atılmamalarını sağlar. Yaban mersini bu duruma doğal bir antibiyotik olarak müdahale de bulunur. Kanalların temizlenmesini sağlar.
  3. Görme gücünü arttırır: Yüksek seviyede antosiyanin içeren yaban mersini, görme kayıplarını tedavi eder. Gözü ağaranlara şifa sağlar. Göz kuruluğunu önler.
  4. Beyin sağlığına iyi gelir: A, B, C vitaminleri, antosiyaninler, magnezyum, fosfor, çinko, bakır besin öğeleri bakımından zengin olan yaban mersini, beyin hücre ve sinirlerini korur. Ayrıca buralarda herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen tahribatı onarır. Düzenli yaban mersini tüketen kişilerin öğrenme durumlarında artış sağlandığı görülmüştür.
  5. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir: Lif oranı yüksek olan yaban mersini, ayrıca antioksidanlar bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Bu sebeple kalp sağlığı konusunda tüketilmesi önemle dikkat edilecek bir meyvedir.
  6. Sindirim sistemini düzenleyici yapıya sahiptir: Kabızlık gibi durumlara şifadır. İçerisindeki lif özelliği sindirimi düzenler. Bunun yanında bakır ve fruktoz nedeniyle sindirim işini hızlandırır.
  7. Kanserden korur: Ellagic asit, C vitamini gibi kansere karşı koruyucu içeriğe sahiptir. Kolon, rahim ve karaciğer kanserlerine karşı faydalıdır.
  8. Doğal bir sakinleştirici meyvedir: Enerjiyi düzenler. Beyni sakinleştirir. Sinirleri gevşetir. Rengi, ne kadar koyuysa, sakinleştirici özelliği de o kadar kuvvetli olur.

Bir Cevap Yazın