Vajinal mantar için evde tedavi yolları nelerdir?

vajinal mantarErişkin kadınların ortalama olarak %75 kadarı yaşamının herhangi bir döneminde en az bir kez vajinal mantar rahatsızlığı geçirmektedir. Vajinal mantarın oluşumu yüksek dozda antibiyotik kullanımından ya da gebelik gibi sebeplerden kaynaklanabileceği gibi farklı etkenlerden dolayı da olabilir. Bunların içinde en fazla etkili olanları, diyabet hastalığı, doğum kontrol haplarının kullanımı, spiral, naylon iç çamaşırlarının kullanımı, hormon kullanımı ve lokal alerjen etkenlerdir. Lokal alerjenler arasında pedler, yüzme havuzu ile denizde bulunan mikroplar, ortak kullanımda olan halka açık tuvaletler, parfümler ile parfümlü ve renkli tuvalet kâğıtları bulunabilir.

Vajinal mantar rahatsızlığı tedaviye kolay yanıt veren bir hastalıktır. Fakat kronikleşmesi durumunda, hastalarda cinsel ve psikolojik sorunlar ortaya çıkarır.

Mantar enfeksiyonun en sık görülen belirtileri içinde geceleri şiddetli olan ve sıcağın etkisiyle artan kaşıntı bulunmaktadır. Bilinenin aksine her zaman akıntı olmayabilir. Akıntı olan durumlarda ise, bunun görüntüsü süt kesiğine benzer ve akıntı kokulu olmaz. Eğer koyu renkte ve kokulu bir akıntı varsa, hastada farklı bir enfeksiyonun daha olduğu düşünülmelidir.

Vajinal mantar hastalığından korunmak için neler yapılabilir?

  • Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak
  • İç çamaşırları yüksek ısıda yıkandıktan sonra, bunları ütüleyerek giymek
  • Pamuklu iç çamaşırının kullanılması
  • Çok dar ve sıkı giysilerin giyilmemesi
  • Genital bölgeye tahriş edici parfüm gibi maddeler sürmemek
  • Genital bölgeyi sabunla yıkamamak, aksine sadece su ile temizlemek
  • Düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmek, bu 6 ayda bir yapılmalı
  • Tuvaletten sonra temizliği önden arkaya doğru yapmak

Vajinal mantar evde tedavi yolları

Vajinal mantar tedavisi sırasında genellikle antibiyotik ilaçlar, anti fungal haplar ve belli aralıklarla kullanılan fitiller önerilir. Vajinal mantar enfeksiyonu olduğunda, hastalar mutlaka bir uzmana giderek destek almalıdır. Bunun dışında uygulanabilecek bazı doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

Yoğurt: Yoğurdun sahip olduğu içeriğiyle, vajina eko sistemini koruyacak lakto basillerden bol miktarda bulunur. Bu yüzden yoğurt tüketimi ve yoğurt suyunun içilmesi hem tedavi hem de önlem almak için yapılacaklar arasında yer alır.

Lavanta Yağı: Banyoda küvetin içine birkaç damla lavanta yağı damlatabilirsiniz. Bu sayede vajinal bölgedeki iltihabin temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu uygulamayı her banyoda yapmamak gerekir. Çünkü aksi halde bu bölgedeki yararlı bakterilerin kaybına neden olabilir.

Maydanoz suyu: Birkaç dal maydanozu sapıyla beraber kaynattıktan sonra, bunu sıcakken tüketin. Bunun günde 1-2 bardak içilmesinde bir sakınca olmaz.

Sarımsak: Pek çok hastalığa karşı adeta bir koruma çemberi oluşturan sarımsak, vajinal mantarın tedavisinde de kullanılır. Bu yararlı bitki tedavide kullanılırken şu şekilde yapılmalıdır. Bir diş sarımsağın kabuğunu soyun, ardından temiz bir gazlı beze sarın ve ucundan bir parça bırakıp, bundan bir çeşit tampon elde edin. Hazırladığınız bu tamponu 6 gece süreyle sürekli yenileyerek vajina içine yerleştirin. Bu şekilde enfeksiyonun tedavi edildiği izlenmiştir.

Bir Cevap Yazın