Ülkemizde ilk kahve ne zaman içilmiştir?

Kahve, Yavuz Sultan Selim’in Mısır fethinden sonra duyulmuş o dönemin hacıları tarafından azar azar getirilmiştir. Kahve içiminin yayılması ve her yerde kahve içilen yerlerin açılması Kanuni Sultan Süleyman devrinde olmuştur.

İlk kahvehane Tahtakale’de 1553 yılında açılmıştır. Daha sonra kışlık salonları ve yazlık bahçeleri ile müstakil oldukça zarif havuzlu kahvehaneler İstanbul’un her yerine yayılmıştır. Bu salonlarda edebiyat ve ilim hakkında konuşmalar çok yapıldığından Mekteb-i irfan ismini almıştır. Kahve 14. yüzyılda önce bize, bizden tüm Avrupa’ya dağılmıştır. Osmanlı tüccarları ilk ihracatı İtalya’ya yapmış ve oradan Fransa’ya ve tüm Avrupa’ya dağıtmıştır. Tarihimizde kahve çok önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü biz kahve medeniyeti kuran ilk milletlerdenizdir. Zaman içinde kahvenin yasaklandığı dönemler olmuştur bunun nedeni halkın bir araya gelerek devlet ve yönetim hakkında yaptığı konuşmalardır. Mesela Anadolu’da kahvehaneler işsiz kalanların yurdu olarak nitelendirilmekteydi. Bir çok köyde kahvehane tembelhane olarak kabul edilmiş ve kapatılmıştır.

Kahvenin barometre olarak kullanıldığı bir dönem bile olmuştur. Molanzade 1918 senesinde şöyle yazmıştır,

“Evinizde barometre yok ise anın vazifesini 1 fincan kahve yerine getirir. Bir fincan içine bir parça şeker atınız ve kımıldatmaksızın kahvenin sathına çıkan ufak hava habbelerine dikkat ediniz. Eğer hava habbeleri fincanın üstünde toplanırsa havanın güzel olacağı anlaşılıyor. Eğer aksine fincanın yanlarında toplanırsa yağmur veya kar gelecektir. Yok, bu habbeler ne ortaya ne yana toplanıyorsa havanın mütehavvü olacağına işaret etmektedir.”

Hava basıncının, kahvede meydana gelen habbeciklerle ölçülmesi işlemi ilgi ile karşılanmaya değerdir. Bu, Osmanlı imparatorluğu zamanında tanıştığımız ve tüm dünyaya yaydığımız kahvenin hayatımızda ne denli yer tuttuğunun işaretidir.

Bir Cevap Yazın