Uçan balon nasıl yapılır?

uçan balonHemen her insanın çocukluk yıllarının keyifli anılarında yer alan uçan balonlar, 17. yüzyıla kadar uzanan ve temelinde bilimsel çalışmaların yer aldığı bir geçmişe sahiptir. Pek çok insana garip gelse de, 17. yüzyılın sonlarından itibaren bilim insanlarının üzerinde çalıştığı ilk uçan balonlar hayvan mesanelerinin şişirilmesiyle elde edilmekteydi. Uçan balonlar büyük ölçüde, fizik ve kimya alanında yaptığı çalışmalarla bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Michael Faraday tarafından icat edilmiştir. Bu balonların uçmasının ardında yatan temel mantık, havadan daha hafif olan gazların kauçuk gibi esnek ve nispeten basınca dayanıklı malzemeler içine doldurulmasıyla havalanma sağlanmasıdır. Uçan balonlar; pek çok insanın lise yıllarından hatırladığı üzere Periyodik Cetvelin ilk iki elementi olan Helyum ve Hidrojen gibi hafif gazların, genellikle kauçuktan üretilen esnek malzemelerin içine doldurulmasıyla yapılır.

19. yüzyılın başlarında Michael Faraday uçan balonları pek çok farklı şekilde tasarladıktan sonra ABD ve Avrupa ülkelerinde günden güne daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan uçan balonlar, 20. yüzyıla kadar büyük çoğunlukla bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Günümüzde bilinen şekliyle çocuklar ve şüphesiz yetişkinler için keyifli bir eğlence olan uçan balonlar ise ancak 20. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren üretilmeye başlanmıştır. Teknolojinin gelişerek dünya çapında yaygınlaşmasına kadar geçen süre zarfında hafif gazların elde edilmesi ve bu gazların da basınç tüpleriyle balon içine doldurulması oldukça pahalı bir iş olmuştur. Bu nedenle 20. yüzyılın ortalarına kadar her yerde görülmesi pek de mümkün olmayan uçan balonlar, teknolojik gelişmelerle birlikte giderek daha da fazla üretilmeye başlanmıştır.

Geçen yıllar içinde üretim maliyetlerinin düşmesi ile birlikte ucuz bir çocuk ve “yetişkin” eğlencesi haline gelen uçan balonlar, festivallerde de birer dekorasyon unsuruna dönüşmüştür. Uçan balonların insanlar tarafından nefes gücüyle şişirilen ve bu nedenle de uçmayan balonlardan tek farkı, içlerindeki gazlardır. İnsanların soluğu hava içinde birçok farklı gaz molekülünü barındırırken, uçan balonların içinde yoğun miktarda Helyum ya da Hidrojen gibi hafif gaz molekülleri bulunur. Bu moleküller bir “karışım” olan havadan daha hafif olduğundan, balonun ipinin bırakılması haline balon havalanarak uçmaktadır.

Bir Cevap Yazın